НОВИНИ

Искра Михайлова: Исканията на протестиращите миньори и енергетици са много ясни

bnt avatar logo
от БНТ
19:34, 19.09.2023
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
Слушай новината

Изявленията, които дадоха синдикалните лидери и премиера Денков и настроението на площада от протестиращите, бяха две различни неща. Това заяви Искра Михайлова от „Възраждане” в предаването "Още от деня" по БНТ.

До края на месеца ще бъдат разписани ангажиментите на държавата към мините и въглищните централи

Представители на партията бяха при протестиращите миньори и енергетици.

"В първата част на протеста бях аз с колегите от енергийна комисия. Аз лично няма как да не отида, защото съм старозагорка. На този протест аз бях у дома, защото исканията на всеки един от Стара Загора, Раднево, Гълъбово са и мои искания", обясни Михайлова.

"Това, което се случи на протеста, беше интересно, особено това, което чух след преговорната среща в Министерския съвет от президента на КНСБ Пламен Димитров. Той от известно време прави едни заявки, които не са съвсем коректни към истината. Когато януари месец в Народно събрание ние взехме решение да запазим въгледобива, да премахнем едни текстове от Плана за възстановяване и устойчивост, записахме един текст, който гарантираше въгледобивът да работи без ограничения поне до 2038. Тази реторика в месеците от страна на единия синдикат започна да се изменя до максимално до 2038. Съвсем скоро бяхме на Консултативния съвет за Европейската зелена сделка, където сценариите, които се коментираха, бяха до 2030", посочи още Искра Михайлова.

Владислав Панев: И земеделският, и енергийният сектор имат голяма нужда от реформи

Тя допълни, че днес исканията на протестиращите миньори и енергетици са били много ясни – искат да се спази решението на Народното събрание, искат Стратегия за устойчиво енергийно развитие на България, според която да се ръководи държавната политика в сектор енергетика, а не спрямо документи, които идват от ЕК епизодично.

Гледайте повече от "Още от деня"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рутина или "аматьорска работа": По правилата ли е обезвреден дронът край Тюленово?
Рутина или "аматьорска работа": По правилата ли е обезвреден дронът край Тюленово?
Пловдивската полиция с два удара срещу наркотрафика
Пловдивската полиция с два удара срещу наркотрафика