НОВИНИ

Владислав Панев: И земеделският, и енергийният сектор имат голяма нужда от реформи

bnt avatar logo
от БНТ
18:46, 19.09.2023
Чете се за: 02:57 мин.
У нас
Слушай новината

И земеделският, и енергийният сектор имат голяма нужда от реформи. Това заяви в предаването "Още от деня" по БНТ Владислав Панев - зам.-председател на парламентарната група на "Продължаваме Промяната" - "Демократична България".

Протестиращите земеделци в преговори с премиера и двама министри (ОБЗОР)

"Много е хубаво, че има два протеста на земеделците и енергетиците днес, тъй като това са два от секторите, които имат най-голяма нужда от реформи. Ако няма протести, това означава, че правителството и Народното събрание нищо не правят. Смятам, че визията на правителството е тази, която би ги отвела до успех", коментира Панев.

Българска аграрна камара: Протестират не само земеделци, а всички сектори в селското стопанство

По негови думи начинът на субсидиране "определено количество левове на декар" означава, че се стимулира основно зърнопроизводството.

"Така то има нужда от много по-малко работна ръка, съответно няма достатъчно препитание в селата и в малките градове на България и хората бягат. Това е най-простата логика. Традиционни за България сектори като производство на плодове, на зеленчуци са с намаляващо влияние и както виждаме внасяме всички тези стоки от чужбина, за съжаление. Ако не променим начинът на изплащане на субсидиите, това ще продължи", посочи Владислав Панев.

Според него вдигането на забраната за внос на украинско зърно ще окаже много малко влияние върху цената, на която земеделските производители продават продукцията си, тъй като "основната част на българското зърно е за износ".

Субсидии за милиони: Какви са реалните приходи на зърнопроизводителите?

"Ако те изнасят 80% от продукцията си тогава за тях какво значение има каква е цената на българския пазар? То за потребителите е по-изгодно да е по-евтина. Според мен в крайна сметка всичко това с Украйна няма да повлияе чувствително на пазара в България, както не повлия и забраната", каза Панев и прогнозира, че няма да има драстични понижения на цените, нито пък масирано навлизане на украинска продукция.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Още от деня"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Националите на колички със страхотен старт на европейското първенство по баскетбол
Националите на колички със страхотен старт на европейското първенство по баскетбол
Сблъсък на позиции: Участва ли ДПС във властта?
Сблъсък на позиции: Участва ли ДПС във властта?