НОВИНИ

Байдън пред ООН: САЩ се стремят към по-сигурен и по-справедлив свят за всички хора

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
18:29, 19.09.2023 (обновена)
Чете се за: 04:00 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Приемането на България в Шенген и позицията на Виена по този въпрос ще обсъди президентът Румен Радев с австрийския си колега Александър ван дер Белен в Ню Йорк. Радев е там за участие в сесията на Общото събрание на ООН. Над 140 световни лидери ще отправят послания от най-високата дипломатическа трибуна в света, българският държавен глава ще говори утре.

Редица двустранни срещи са планирани днес за българската делегация, ръководена от президента Румен Радев. Освен с австрийския президент, той ще има разговори и с държавния глава на Молдова Мая Санду. Външният ни министър Мария Габриел ще участва в четиристранна министерска среща с колегите си от Румъния, Гърция и Хърватия. Световното внимание днес е насочено не само към речта на Джо Байдън, но и към обръщението на украинския президент Володимир Зеленски.

Централата на ООН в Ню Йорк днес е по-оживена в сравнение с вчерашните събития, посветени на Целите за устойчиво развитие. Общополитическият дебат откри по традиция генералният секретар на ООН Антониу Гутериш. Президентът Румен Радев ще направи обръщение утре, а днес в продължение на 20 минути разговаря с австрийския президент Александър Ван дер Белен. Австрия все още не е дала сигнал, че вдига ветото си за членството ни в Шенген, което наложи заради мигрантския приток.

Американският президент Джо Байдън произнесе своята реч почти в началото. Русия смята, че бруталните ѝ действия в Украйна ще останат без последствия, каза Байдън пред Общото събрание на ООН. И все пак Украйна не доминираше речта на Байдън.

"Съединените щати се стремят към по-сигурен, по-проспериращ, по-справедлив свят за всички хора, защото нашето бъдеще е свързано с вашето. Нито една нация не може да се изправя срещу предизвикателствата сама. Ако позволим Украйна да бъде разцепена, ще бъде ли в безопасност независимостта на която и да е страна? Бих казал, че отговорът е не. Трябва да се противопоставим на тази открита агресия днес и да възпираме други потенциални агресори утре. Затова Съединените щати заедно със съюзниците си по света ще продължат да стоят до смелия народ на Украйна, докато защитава своя суверенитет, териториалната си цялост и свободата си", каза Джо Байдън, президент на САЩ.

Съединените щати не искат конфликт с Китай, а отговорно управление на конкуренцията, заяви още Байдън. Интерес днес предизвиква и присъствието на украинския президент Володимир Зеленски. Миналата година той се обърна към Общото събрание с видеоконферентна връзка. Сега в Ню Йорк Зеленски ще търси подкрепа за формулата си за мир, съставена от 10 точки. По всяка от тези 10 точки се създават работни групи. България вече е заявила участие в три от тях, съобщи по-рано външният министър Мария Габриел - групите за енергийна и продоволствена сигурност, както и сигурност, свързана с околната среда.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ивайло Стоянов ще ръководи двубоя между ЦСКА 1948 и Черно море
Ивайло Стоянов ще ръководи двубоя между ЦСКА 1948 и Черно море
Рибари в Тюленово и друг път са намирали паднали дронове в морето
Рибари в Тюленово и друг път са намирали паднали дронове в морето