НОВИНИ

Леопардът, който ухапа момиче, пазил малките си

bnt avatar logo
от БНТ
17:44, 20.09.2023
Чете се за: 03:42 мин.
У нас
Слушай новината

Опитът за впечатляващо селфи може да има тежки последствия. Това доказва случка от варненския зоопарк, а авторът на опасната снимка е тийнейджърка.

Идеята на непълнолетното момиче да погали леопарда и да си направи близка снимка с него завърши с няколко шева и изтръгнат нокът, но последствията можеше да са непоправими.

Опасно селфи: Леопард ухапа момиче в зоопарка във Варна

Леопардът Пламена - красива хищна котка, която обикновено е спокойна и дружелюбна. В периода, когато отглежда малките си обаче нарушаването на личното ѝ пространство носи рискове за дръзналите да я приближат.

"Тя е доста добра, но когато роди, дори към нас, които ни познава и обикновено е любвеобилна, започна да проявява агресия, защото си пази малките”, каза зооинженерът Георги Тодоров.

На "близка среща" с майката леопард обаче се осмелила тийнейджърка.

"При рутинния си обход нашият пазач е забелязал, че младо момиче се пресяга над оградата и се опитва да бръкне в местообитанието на леопарда, за да си направи снимка как докосва хищниците вътре", обясни ветеринарният лекар в зоопарка д-р Михаил Василев.

Женският леопард захапва ръката на момичето. От зоопарка напомнят, че неслучайно пред клетките на хищниците има дървена ограда, двойна мрежа, а някъде и електропастир. Момичето обаче е нарушило всички правила за безопасност, пренебрегвайки предупредителните табели.

Леопард избяга от клетката си в зоопарка в Стара Загора заради забравена врата

"На всяка една информационна табела ние имаме освен информация за конкретното животно, разположено в местообитанието, имаме предупреждение, което гласи животните да не се хранят, да не се притесняват излишно, да не се пипат", каза д-р Василев.

"По принцип безопасни животни за мен няма. От опит го знам. Човек може да бъде ухапан дори от козичка, от лама, от камила, както знаете случая в Стара Загора от пони", припомни инж. Тодоров.

Нерядко обаче посетителите не спазват правилата и служителите в зоокъта често влизат в ролята на пазачи.

“За съжаление има доста, на които трябва да се прави забележка. Често имаме такива ситуации, в които трябва да наблюдаваме около едрите хищници. Има хора, които като че ли не оценяват опасността, на която могат да бъдат изложени. Всички мерки за безопасност са спазени и за да се случи нещо такова, значи посетителят при всички положения е направил всичко възможно да достигне до животното вътре”, посочи ветеринарният лекар в зоопарка.

Срязаха оградата на елените в зоопарка в Хасково

Затова от екипа отново напомнят, че дори отгледани от хора и свикнали с присъствието им, хищниците не са безобидни.

Репортер: Даниела Цекова

Гледайте още теми от "България в 60 минути"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Експресна победа за Гергана Топалова на старта на ITF турнира в Пазарджик
Експресна победа за Гергана Топалова на старта на ITF турнира в Пазарджик
Пристигнаха новите ваксини срещу COVID-19
Пристигнаха новите ваксини срещу COVID-19