НОВИНИ

Правителството и земеделците подписаха меморандум

Земеделските производители прекратяват протеста си, премиерът се извини, че ги нарече "терористи"

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
17:16, 20.09.2023
Чете се за: 05:40 мин.
У нас
Слушай новината

След три дни на напрежение и недоволство от решенията на властта - земеделските производители обявиха край на протеста си. Преговорите днес продължиха дълги часове и на висок тон, но в крайна сметка доведоха до Меморандум, под който всички сложиха подписите си. Една от точките в документа е продължаване на забраната за внос на слънчоглед от Украйна до изчерпване на количествата произведена у нас продукция през стопанската 2022-2023 г.

"Имаме подписано споразумение, то влиза в действие от днес. При едни конструктивни преговори, които проведохме вчера и днес, няма победени и отстъпили. Всички печелят", обяви премиерът Николай Денков.

Премиерът се извини на работещите в аграрния сектор за това, че ги нарече "терористи".

"Използвам случая да се извиня на всички хора, които работят в аграрния сектор. Без да искам ги обидих, използвайки думата терористи, а тя не беше насочена към тях. Тя беше насочена към хората, които отказаха да дойдат към отправената от мен покана", каза Денков.

Последваха аплодисменти от присъстващите на брифинга.

Премиерът сравни зърнопроизводителите с терористи, браншът излиза на протести

"Всичко, което включихме в меморандума, освен че съответства на исканията на производителите, съответства на 100% с приоритетите и основните задачи на нашето правителство. Има ускоряване, подреждане и по-добра организация на работата", отбележи Денков.

"По отношение на действията с Украйна всичко, което подписахме, съответства на споразумението между Украйна и ЕС. Там има режим, който регламентира износа към държавите членки и ние работим в съответствие с него", допълни премиерът.

"Искам да благодаря от името на Инициативния комитет. Има постигнат резултат. Няма как всяко нещо да бъде изцяло постигнато, но важно е да се стигне до консенсус, който да удовлетворява всички. Надявам се, всички мерки, които бяха взети днес да постигнат ефект в дългосрочен план", обяви Илия Проданов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите и един от организаторите на протестите на земеделците.

"Държавата в лицето на Министерството на земеделието и храните започва да изготвя комплекс от мерки - един вид политики, които да бъдат в дългосрочен аспект, и аз се надявам, че прилагането на такива ще доведе наистина до малко по-добро бъдеще за нашите земеделски производители", смята Симеон Караколев - председател на националната овцевъдна и козевъдна организация

"Ще продължим да работим заедно, за да създадем тази среда да има повече възможности, да има повече български продукти, защото всички работим за най-важните хора в нашата страна - това са потребителите, българските граждани", каза министърът на земеделието Кирил Вътев.

Меморандумът беше подписан от Инициативния комитет, излъчен от протестиращите, които от рано тази сутрин се бяха събрали край Долни Богров. До късно снощи спориха дали протестът да продължи.

"Притесненията са, че всичко ще приключи и нищо няма да се случи. Ще ни платят една помощ, която са обещали преди два месеца да ни платят. Другото са само обещания", коментира зеленчукопроизводителят Димитър Габровски.

Венцислав Митков, Инициативен комитет на протестиращите: "Очакваме да подпишем меморандума. Техниката остава тук. Ако ни излъжат отново ще излезем на ключови кръстовища и тогава няма да има връщане назад".

В ранния следобед при протестиращите дойде лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов. Земеделците заявиха, че не искат протестът им да се политизира.

Костадин Костадинов отиде при земеделците в Долни Богров, те го изгониха от протеста

"Никой не го е извикал и аз лично го изгоних, няма работа тука. Може би и друго щях да направя, но снимахте", коментира Радослав Христов.

"Не искат да се политизира протеста и казаха, че искат да водят още разговори и си водят разговори, така ли? Дано да не ви излъжат, затова дойдохме и ние", отбеляза Костадин Костадинов, председател на "Възраждане".

Днес правителството отпусна 63 млн. лева на земеделските стопани като компенсация за войната в Украйна. За да могат да покрият повишените разходи за ток ,фуражи, препарати за растителна защита, горива и торове.

Отпускат 63 млн. лева за подпомагане на земеделски стопани

В късния следобед и последните трактори напуснаха паркинга на Долни Богров. От утре фермерите се залавят с обичайната си работа - земеделие.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пияните и дрогираните шофьори ще бъдат съдени за умишлено престъпление, ако причинят смърт
Пияните и дрогираните шофьори ще бъдат съдени за умишлено престъпление, ако причинят смърт
Янаки Милев и Габриел Донев продължават със силното си представяне в Куршумлийска баня
Янаки Милев и Габриел Донев продължават със силното си представяне в Куршумлийска баня