НОВИНИ

Държавата е хванала близо 130 нарушения в бензиностанциите в страната

Светозар Костадинов
от Светозар Костадинов
17:24, 21.09.2023
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС/Архив
Слушай новината

От началото на годината Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) са извършили 841 проверки на бензиностанции из цялата страната. При 129 от проверените 4422 средства за измерване е установено, че не отговарят на изискванията на Закона за измерванията, посочи за БНТ Павлина Данаилова от ДАМТН.

Кой и какви проверки се правят за безопасността на бензиностанциите у нас?

Най-честите провинения на собствениците на бензиностанции е използване на бензиноколонките, въпреки изтеклия срок на валидност след последната проверка. От агенцията посочват, че всички измервателни средства трябва да преминават през ежегодна проверка.

От всички проверки едва при 9 колонки са установени разминаване в количеството гориво, спрямо показанията на колонката, в ущърб на клиента. Всяко неспазване на закона води до съставяне на актове за административни нарушения и наказателни постановления. Глобите, които налагат инспекторите са по 200 лв. за всяка установена нередност.

От ДАМТН съветват клиентите да проверяват дали измервателните уреди на бензиноколонката, на която ще зареждат е преминала през годишна проверка. Трябва да проверят холограмния стикер, който трябва да е залепен на видно място на бензиноколонката. Това е единствения видим символ, подчертават от агенцията, за разлика от пломбите, които остават скрити за клиентите.

Инспекторите припомнят също така, че е важно преди зареждане, клиентите да проверят дали показателите на бензиноколонката са нулирани. От агенцията правят регулярни проверки, но призовават потребителите при съмнения за нередности, да подават сигнали за проверка на измервателните уреди.

При проверката, на която присъства екип на БНТ, не бяха установени нарушения.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Деца на 9 и 11 години откраднаха автомобил и катастрофираха
Деца на 9 и 11 години откраднаха автомобил и катастрофираха
Засилен трафик преди почивните дни в Благоевградско
Засилен трафик преди почивните дни в Благоевградско