НОВИНИ

Руската църква е собственост на Русия, заяви Ловчанският митрополит Гавриил

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
12:15, 26.09.2023
Чете се за: 03:57 мин.
У нас
Слушай новината

Спорът - чия собственост е Руската църква - продължава докато вратите на храма стоят заключени. Според ловчанския митрополит Гавриил няма съмнения, че църквата е руска, за което има и нотариален акт. Освен това митрополитът заяви, че тя със сигурност не е собственост на Софийска митрополия или Светия Синод.

Посланик Митрофанова чака указания от руския патриарх Кирил дали да отвори църквата. От наши източници разбрахме, че не е вярна разпространената информация, че снощи при нея са били свещениците, за да искат ключовете на църквата. Вчера патриарх Неофит назначи трима свещеници, които да служат в храма и каза, че очаква от руското посолство да го отвори. Също и че е информирал патриарх Кирил за казуса. Освен това, знаете, беше обявено, че Посолството на Русия има нотариален акт за църквата. Това потвърди днес и Ловчанският митрополит Гавриил.

"Няма никакво съмнение,че собствеността на Руската църква е на Русия ,тя е строена първо от Русия, с парите на Русия и през 1997 те са си извадили нотариален акт нов въз основа на всички тези документи,които имат,така че в това не може да има съмнение. Освен това съм бил 10 години в Софийска митрополия, сега съм в Светия Синод, председател на Върховния църковен съвет, който се занимава с имотите на Св. синод, трябва да кажа, че такава собственост на Руската църква нито се числи в Софийска митрополия, нито към имотите на Светия синод", коментира за БНТ Ловчанския митрополит Гавриил

Патриарх Неофит назначи свещеници от София, които ще служат в Руската църква

Очакваме днес това да се потвърди или отрече от Агенцията по вписванията. Продължават и споровете под чия юрисдикция е църквата - на БПЦ или на РПЦ. Според митротрополит Гавриил Подворието има свой устав, който през 2011 година е приет от Синода.Той ще бъде издирен и ще бъде представен на заседанието на Синода на 3 октовмри и тогава, според него, ще стане ясно кой какви права има върху църквата.

Премиерът акад. Николай Денков също коментира казусът със собствеността на църквата.

"Видях нотариалния акт, издаден през 1997 г. Тепърва предстои да се анализира как стоят юридически въпросите със собствеността. Тъй като те би трябвало да бъдат на реципрочна основа по отношение на българската църква в Москва и на Руската църква в София", каза академик Денков.

Премиерът: Не са изгонени руски свещеници, а хора, които са работели срещу националните интереси на България

Казусът коментира и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов:

"Към днешна дата службите са на президента Радев, това твърдят колегите от ПП-ДБ. Надявам се те да са имали достатъчно основание, когато са готвили документите съответно към тези граждани. Първият въпрос е към тях, вторият за мен незабавно трябва да се отвори църквата".

И така, очакваме как ще се разреши проблемът с Руската църква.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Калин Стоянов: МВР е готово - организационно и технически за вота на 29 октомври
Калин Стоянов: МВР е готово - организационно и технически за вота на 29 октомври
Терзиев: Работим за победа на първи тур, балотажът не е основният сценарий
Терзиев: Работим за победа на първи тур, балотажът не е основният сценарий