НОВИНИ

Премиерът: Не са изгонени руски свещеници, а хора, които са работели срещу националните интереси на България

николай денков управлението сработи поне края 2024 година
bnt avatar logo
от БНТ
10:54, 26.09.2023
Чете се за: 03:45 мин.
У нас
Слушай новината

"Не са изгонени руски свещеници, изгонени са хора, които са работели срещу националните интереси на България". Така премиерът Николай Денков коментира експулсирането на тримата свещеници от Русия и Беларус.

"Това, което е спешно, е да бъде отворена църквата, така че миряните да влязат. Вчера имах среща с представители на Светия Синод. Казах, че всичко, което е необходимо от държавата, ще го направим. Видях нотариалния акт, издаден през 1997 г. Тепърва предстои да се анализира как стоят юридически въпросите със собствеността. Тъй като те би трябвало да бъдат на реципрочна основа по отношение на българската църква в Москва и на Руската църква в София", каза академик Денков.

"Църквата трябва да стои отворена и организацията става от страна на БПЦ. Именно затова патриархът вчера осигури свещенослужители, които да могат да осигурят дейността на църквата", заяви премиерът.

На въпрос на БНТ съгласен ли е с критиките на ген. Атанас Атанасов към дейността на ДАНС по отношение на закъснялата реакция с ексулсирането на духовниците, една седмица след Северна Македония, Денков отговори:

"Има основание в критиките на ген. Атанасов. Въпросът кога е трябвало да се реагира е отворен и ще проведем разговор с председателя на ДАНС."

Премиерът съобщи, че основната тема на разговор на срещата с австрийския канцлер на 4 октомври във Виена ще бъде Шенген и разговор за това колко губи Австрия от невлизането на България и Румъния в пространството без граници.

Денков ще се срещне с австрийския канцлер на 4 октомври

"Ако Виена иска външните граници да бъдат опазени добре, няма защо Австрия да бъде срещу влизането на страната ни в Шенген. Всяко изостряне на тона без особена нужда означава, че аргументите не са чути", каза министър-председателят.

Румъния се закани да съди Австрия, ако още веднъж наложи вето за Шенген

Денков съобщи, че се очаква решението за еврозоната да бъде взето към средата на следващата година.

"Крайното решение ще бъде политическо и ще бъде резултат от всичките ни усилия".

Премиерът коментира и предстоящи законови промени.

"Оптимист съм по отношение на промените в правосъдната система. Въпросите за статутът на служебното правителство и националния празник ще се обсъждат още. Експерти от Венецианската комисия смятат, че може да няма служебно правителство, но не мисля, че това е добра идея. Самото решение тепърва ще се обсъжда. Единият вариант е да се премахне статутът на служебното правителство, вторият е да се избира от премиера и той да предлага министрите. Третият е силно да се ограничат правомощията на служебното правителство. Обсъждахме и трите варианта , но очакваме да чуем експертното мнение.

Гледайте на живо тук или на страницата на "По света и у нас" във Фейсбук:

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Швьонтек: Нужни са ми още няколко години, за да се науча да играя по-добре на трева
Швьонтек: Нужни са ми още няколко години, за да се науча да играя по-добре на трева
Тръмп обвини телевизия NBC в "държавна измяна" и поиска тя да бъде разследвана
Тръмп обвини телевизия NBC в "държавна измяна" и поиска тя да бъде разследвана