НОВИНИ

Стачките в Холивуд: Сценаристите се връщат на работа, но не и актьорите

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
16:46, 27.09.2023
Чете се за: 03:47 мин.
САЩ
Слушай новината

Холивудските кино и телевизионни сценаристи се върнаха на работа днес след 5-месечна стачка, но това не означава, че скоро ще видим дългоочакваните ни любими филми и сериали, защото актьорите продължават своя протест. И все пак пробив в 5-месечната блокада на Холивуд има, което дава надежда, че скоро и актьорите ще се върнат по снимачните площадки.

5 месеца, в които близо 12 000 сценаристи стачкуваха. Исканията им - по-добро заплащане и условия на труд и регулация на употребата на изкуствен интелект. Стачката се превърна в най-голямата в историята на Холивуд през юли, когато към протестите се присъедини и гилдията на актьорите. Така десетки филми, сериали и телевизионни предавания бяха поставени на пауза. Днес синдикатът на сценаристите обяви, че постигнатата договорка с холивудските студиа ги удовлетворява и стачката спира.

Джонатан Брайлок, актьор и сценарист: "Това е огромна победа не само за развлекателната индустрия, но и за всички синдикати в страната. Прекалено дълго работниците живееха с усещането, че са безсилни пред големите корпорации, но стачки като тази доказаха обратното."

Точните детайли от новия 3-годишен колективен трудов договор не се разкриват, но е ясно, че продуцентските компании все пак ще имат правото да използват изкуствен интелект, но ще трябва да плащат и на сценаристите.

"Размразяване" на Холивуд все още няма - протестът на актьорите продължава и дори се разширява срещу компаниите за създаване на видеоигри. Освен, че озвучават персонажи, актьорите често изпълняват и каскади за игрите. Звездата от "Спешно отделение" Ноа Уайли е оптимист, че скоро ще има сделка.

Ноа Уайли, актьор: "Това, че най-после има пробив, е чудесна новина!"

Вини Вилхелм, сценарист: "Щастлив съм от нашето споразумение, но битката продължава, защото актьорите все още не са се договорили с филмовите студиа. Именно тяхната подкрепа, е причината нашата стачка да успее."

Холивудската стачка остави без работа хиляди служители в развлекателния сектор, а щетите върху американската икономика възлизат на 5 млрд. долара.

Щета има и за зрителите, тъй като спря работата по голяма част от филмите и сериалите. Сред тях "Еуфория", "Милиарди", "Емили в Париж", "Дневникът на прислужницата" и "Пръстените на властта". Заради почти изцяло британския актьорски състав и готовия от месеци сценарий, снимките на "Домът на дракона" вървят по план, но екипът няма право да променя нищо от предварително одобрения текст, каквато често е практиката на терен. А това вероятно ще окаже влияние върху качеството на втория сезон. Останалите без ефир водещи като Джими Кимел, Джими Фалън и Стивън Колбърт пък запълниха свободното си време по време на стачката със съвместен подкаст.

снимки: БТА

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дават още 5 млн. лева за спортни площадки в училищата
Дават още 5 млн. лева за спортни площадки в училищата
Златни медали за България от световни и европейски първенства за състезатели с увреден слух
Златни медали за България от световни и европейски първенства за състезатели с увреден слух