НОВИНИ

Предложение: Нулевата ДДС ставка за хляба и брашното да остане до средата на 2024 г.

проучване кнсб поевтиня хлябът въвеждането нулев ддс
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БНР
15:56, 26.09.2023
Чете се за: 02:07 мин.
У нас
Слушай новината

До средата на следващата година се удължава нулевата ставка за ДДС върху хляба и брашното, предлага Министерството на финансите. То публикува за обществено обсъждане предложенията си за промени в данъчните закони.

С други текстове от министерството искат да стимулират гражданите да сигнализират за нарушения при данъчното и осигурителното законодателство, като предлагат награда от 10% от събраното благодарение на техния сигнал.

По-рано през деня министърът на финансите Асен Василев коментира, че се предлага отпадането на 9% ставка за ресторантьорите и връщането на ДДС налога за тях на 20%, но не изключи при мерки за по-добра събираемост да бъде постигнат компромис за запазването на по-ниския данък. Без да спомене хляба и брашното, от текстовете става ясно, че тяхната нулева ставка ще се запази до средата на годината.

Предложени са и мерки за подобряване на събираемостта, включително – 10-процентна награда за хора, съобщили за нередности при плащането на данъци и предоставили доказателства. При три пъти предоставяне на невярна информация обаче се налага санкция.

Също така се предлага доходите на лицата, които събират семена, гъби, лечебни и ароматни растения да се облагат с патентен данък, вместо с данък върху доходите на физическите лица.

За разлика от минали години – този път промените са в отделни законопроекти, а не се правят през преходни и заключителни разпоредби на един закон или на бюджета, както беше през лятото.

Приемането на данъчните закони предшества и гласуването на финансовата рамка за следващата година.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дамян Йорданов отбеляза дебютния си гол за Примаверата на Лацио
Дамян Йорданов отбеляза дебютния си гол за Примаверата на Лацио
Как изглежда битката за кметския стол в Пловдив
Как изглежда битката за кметския стол в Пловдив