НОВИНИ

Фермер от Великотърновско нае работници от Узбекистан заради липса на български кадри

bnt avatar logo
от БНТ
17:20, 27.09.2023
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Слушай новината

Фермер от великотърновското село Плаково нае осем осем работници от Узбекистан. Една от причините - липса на български кадри.

В своята ферма Георги Тончев отглежда близо 950 говеда и 400 млечни крави. Най-трудното за него не е тежката работа, която започва рано сутрин и приключва късно вечер, а факта, че няма кой да я върши. Ето затова Георги разчита на помощта на осем работници от Република Узбекистан.

Глад за инженери в българската индустрия - само в Пловдив се търсят над 350 кадри

„Има, нали, голям недостиг на работници. Вакуум. Нашите хора избягаха в Западна Европа и ние ползваме хора от други места. Доволни сме. Езикът е бариера, но нали, справяме се. Доволни сме от хората от Узбекистан, не отстъпват на българи и турци, с които работим, и смятам, че имат потенциал да се научат и да ги ползваме пълноценно във фермата! Не са отглеждали крави, но ние ги обучаваме и те постигат добри резултати! Имаме двама от тях, които вече умеят да доят кравите!“, каза Георги Тончев.

Младите мъже от Узбекистан са дошли у нас с помощта на Академията на науките в тяхната страна. Целта на пребиваването им е да получат опит в отглеждането на добитък, който после да приложат в родината си.

Има ли недостиг на кадри - в кои сфери не стигат специалисти

„В България и Плаково много ми харесва. Работя от две години и научих много. Това не е само възможност да имам работа, макар и далеч от родината, това за мен е възможност да науча много от българските животновъди, които имат ферми на много високо ниво. Във фермата ни посрещнаха български колегите, но в Плаково хората не стигат, няма кой да работи затова и ние помагаме, а хората са ни благодарни“, каза работникът Абдраур Аманколув.

Академията на науките в Република Узбекистан подписа меморандум за сътрудничество със стопанството на Георги Тончев във великотърновското село Плаково, като той ще предложи на Националния Съюз на говедовъдите да се създадат условия за наемане на селскостопански работници от Узбекистан във фермите.

Репортер: Луиза Транчева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Елизара Янева се класира осминафиналите на сингъл при девойките на европейското лично първенство до 16 г. в Парма
Елизара Янева се класира осминафиналите на сингъл при девойките на европейското лично първенство до 16 г. в Парма
Фейенорд победи Аякс след нов гол в доиграването на прекратения мач
Фейенорд победи Аякс след нов гол в доиграването на прекратения мач