НОВИНИ

Има задържани за пожара по време на сватба в Ирак

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
18:39, 27.09.2023
Чете се за: 03:02 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Трагедия в Ирак. Над 100 души загинаха, а 150 бяха ранени при пожар, избухнал по време на сватбено тържество. Властите разследват причините за инцидента, като вече има задържани. Пожарът е настъпил около 22.30 ч. местно време във фестивалната зала в Каракош. Премиерът Мустафа ас Судани обяви тридневен национален траур в страната. Траурът в провинция Ниневия, където се случи трагедията, ще продължи една седмица.

"Беше сватба. Всеки ден хората се женят. Гостите бяха около 1000 или 1100 души. Вървеше бавен танц, имаше фойерверки, когато една от тях запали тавана. Залата беше направена от корк и плат, всичко пламна, таванът падна върху хората и никой не можеше да излезе", каза очевидец.

Сред жертвите са и самите младоженци. Огънят е погълнал цели семейства, а десетки роднини и местни жители даряват кръв за пострадалите.

"Бях в залата. Не мога да открия майка ми, дъщеря ми, сина ми, съпругата ми, баща ми... Няма ги. Останаха само тези дрехи", сподели гост на сватбеното тържество.

Главната болница, в малкия, населен предимно с християни град, не може да поеме всички пострадали и част от тях са насочени към близкия Мосул.

"От миналата нощ нашата болница приема ранени от пожара - след полунощ постъпиха 20 души с тежки изгаряния", това сподели директорът на Специализиран център по изгаряния в Мосул, Ибрахим Халил.

"Не можем да открием съпругата на братовчед ми и децата им, търсихме навсякъде в Мосул, но нищо. Казаха ни, че може да са в Ербил, обадихме се, но и там не ги намират", разказа близък на младоженците.

Девет души, работещи в залата, са задържани и са издадени заповеди за арест на четирима собственици. Сформирана е комисия, която да разследва случая, който според предварителния доклад на вътрешното министерство не е криминален.

Стандартите за безопасност в Ирак често се нарушават и подобни инциденти не са рядкост. През юли 2021 г. пожар в ковид отделение погуби повече от 60 души. През април същата година експлозия на кислородна бутилка предизвика пожар в болница в Багдад, убивайки 80 души.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Автомобил се запали на булевард "Цариградско шосе" (СНИМКИ/ВИДЕО)
Автомобил се запали на булевард "Цариградско шосе" (СНИМКИ/ВИДЕО)
Шумен победи Ямбол в мач от Черноморските игри по баскетбол
Шумен победи Ямбол в мач от Черноморските игри по баскетбол