НОВИНИ

Най-малко 100 жертви и над 400 ранени след пожар по време на сватба в Ирак

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
07:23, 27.09.2023 (обновена)
Чете се за: 02:10 мин.
По света
Слушай новината

Повече от 100 души са загинали след избухването на пожар по време на сватба в Ал-Хамдания - градче в иракската провинция Ниневия. По информация на Червения кръст ранените са над 400. Според местни медии гостите на сватбеното тържество са били над хиляда. Причините за трагедията се изясняват.

Малко след 20 часа местно време в разгара на сватбено тържество лумва огън и за минути щастливото събитие се превръща в трагедия.

По информация на местни медии сред стотиците загинали са булката и младоженецът.

Причините за тежкия инцидент все още се изясняват, но се предполага, че пожарът е лумнал след използването на фойерверки.

Вследствие на пожара е рухнал част от покрива на сградата, в която се е провеждало тържеството. Таванът в залата е бил от сглобяеми панели, които са "силно запалими и противоречат на стандартите за безопасност", се казва в изявление на службата за гражданска защита.

На място пристигат десетки пожарни коли и огнеборци, както и над 30 линейки. Всички болници в района са ангажирани с инцидента.

В много от тях пристигащите са с изгаряния над 40%. Все още има хора в неизвестност. Предполага се, че гостите са били около 1000.

"Не можем да открием съпругата на племенника ми и двете му дъщери. Търсихме ги в болниците в Мосул и на други места. Казаха ни в Ербил и там звъняхме - нищо, няма ги", заяви Айад Ал-Касаб, роднина на един от загиналите.

Иракският премиер е наредил да бъдат мобилизирани всички служби, за да се "облекчи страданието на всички засегнати при нещастния инцидент".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ямбол и Академик Пд стартираха с победи на Черноморските игри по баскетбол
Ямбол и Академик Пд стартираха с победи на Черноморските игри по баскетбол
Шофьор без книжка, превозващ 17 мигранти, катастрофира в София след гонка с полицията
Шофьор без книжка, превозващ 17 мигранти, катастрофира в София след гонка с полицията