НОВИНИ

Недостигът на лекарства: За 7 месеца са подадени 126 сигнала за 70 липсващи медикамента

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
22:45, 26.09.2023
Чете се за: 03:57 мин.
У нас
Слушай новината

Близо 50 хил. сигнала за липсващи лекарства са подадени в ЕС за последните 11 месеца. Реално проблеми има с намирането на около 8500 медикамента. Данните са от анализ на международна компания. У нас за първите седем месеца на годината в Агенцията по лекарствата са подадени 126 сигнала за около 70 липсващи медикамента. За същия период са постъпили около 370 уведомления за временно и 50 за постоянно прекратяване на доставки на медикаменти в страната.

През първите 7 месеца на годината Агенцията по лекарствата е извършила около 400 проверки в аптеки и складове за лекарства. В около 20% от инспектираните обекти са установили нарушения.

"При търговците на дребно най-честите нарушения са свързани с отпускане на лекарствени продукти по лекарско предписание без да е изискана рецепта", каза магистър-фармацевт Богдан Кирилов - директор на ИАЛ.

Складовете нарушители не са изпълнявали правилно задълженията си към системата за електронно проследяване на наличностите. Когато медикамент падне под 65% влиза в списък с лекарства, забранени за износ, който се актуализира всяка седмица. Но здравното министерство предлага това правило да се промени.

"Тези 65% в нашето предложение се сменят със 100%. Тоест да бъде изцяло 100% осигурена потребността от лекарства в България", каза проф. Илко Гетов - зам.-министър на здравеопазването.

Така забраната за износ ще се задейства, когато наличностите от определени лекарства паднат под 100%. Друго предложение, е при недостиг да се ускори процедурата за паралелен внос на медикаменти. И още уведомленията за временно преустановяване на вноса да влизат директно в системата за проследяване на наличностите. Фармацевтите смятат, че тези мерки няма да решат проблема с недостига на лекарства и искат аптеките да виждат наличностите в складовете.

"Когато някой склад се опитва, ако го прави да крие лекарства за собствени аптеки и свързани с него аптеки или съответно да задържа количества за реекспорт - да може аптеката да подава сигнал в ИАЛ и Агенцията по лекарствата да отиде и да вземе съответните мерки", каза Димитър Маринов - председател на Българския фармацевтичен съюз.

"Не смятам, че достъпът до търговска информация ще реши по какъвто и да е начин недостига. Трябва да се направи анализ на всички причини за недостиг, а те са комплексни", каза Оля Василева - изпълнителен директор на Българската асоциация на търговците на едро с лекарства.

Според здравния министър е необходим по-засилен контрол по пътя на лекарствата от производителя до аптеката.

"Задължително лекарство, което влезе в употреба да бъде верифицирано. След което да бъде отписано, когато стигне до потребителя. До голяма степен ще реши проблема, макар не напълно. Защото се оказва, че има обективни причини, свързани и с производство", каза проф. Христо Хинков - министър на здравеопазването.

Очаква се здравните власти да внесат предложенията за промени в Министерския съвет в близките дни. А още от 1 октомври антибиотиците и лекарствата за диабетици задължително ще се предписват само и отпускат само с електронна рецепта.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Севиля загря за Барселона с разгром над опашкар
Севиля загря за Барселона с разгром над опашкар
Байдън се присъедини към стачкуващи работници от автоиндустрията в Мичигън
Байдън се присъедини към стачкуващи работници от автоиндустрията в Мичигън