НОВИНИ

"Кмете, запиши си": Кои са основните проблеми във Видинско

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
20:44, 26.09.2023
Чете се за: 07:25 мин.
Регионални
Слушай новината

Ниски заплати, малко предприятия, липса на кадри и визия за бъдещето. Така накратко може да бъде описана ситуацията на общините във видинския регион.

В областта живеят почти 79 000 жители, работещите обаче са едва една пета. Средната брутна заплата e 1071 лева. Прирастът на населението е отрицателен, родените са четири пъти по-малко от починалите за миналата година.

"Кмете, запиши си": Кои са основните проблеми в Кюстендилско

Георги Георгиев прави няколко опита да има успешен бизнес в България след като се е завърнал от чужбина.

"Решение винаги може да се намери от ситуацията, въпросът е, че ги няма хората. Градът се обезлюдява, най-пресният пример завършват ученици и заминават. Няма сектор, в който да не се усеща липса, няма такъв, от магазинера до общия работник. Директори не се търсят на този етап, защото няма предприятия, в които да работят", каза той.

Въпреки че заплатите във Видинско са най-ниските в страната, според Георги не парите са проблемът.

"Вече не сме голяма община, всичко е затворено, никакви предприятия не работят, те младите хора какво да правят, учат завършват и отиват в големите градове, София, Пловдив, Варна, Бургас и до там", смята той.

Масово се работи и в сивия сектор. Особено когато става въпрос за строителството.

"Големи фирми няма, поне средни с по десет петнайсет човека работници, но за да си конкурентен с цени на дадено нещо, ако плащаш реални осигуровки, не можеш да дадеш добра цена за работата", коментира Георгиев.

Според работодателя, липсва политика за привличане на инвестиции в областта.

"Това донякъде е спънка дали от местната власт, дали от самата държава, какви претенции имат към дадени инвеститори да дойде някой да инвестира тука, държавата трябва по някакъв начин да го стимулира. Не знам какво трябва да се случи, на три граници сме Видин, а сме толкова зле, че нямам представа.

Данните на бюрото по труда във Видин също потвърждават статистиката.

"От регистрираните безработни лица, които в момента са при нас не бих казал, че има много високо квалифицирани работници, които да отговарят на търсенето на работодателите. Към този момент няма такова откриване на предприятия, които биха могли да търсят работници и служители. Няма сериозен инвеститорски интерес към Видин бих казал или по-скоро още нищо не се е реализирало", заяви Иван Иванов, директор на Бюрото по труда във Видин.

Една от стъпките, които местната власт е предприела, е да създаде фирма за чистота, така се е превърнала в третия най-голям работодател. И докато продължават да липсват млади хора в района, един доктор вече половин век работи и се бори за запазването на една от двете болници в областта - тази в Белоградчик.

"Хиляди лични съдби минават през мен, през моята лекарска съвест и виждам, че хората искат болница, защото им е по-добре тук. Друго е да те лекува познат лекар, друго е да те лекува човек, който живее тука или близко. Хората са стари, болни и бедни. Те няма с какво да отидат, с какво да се върнат, за да отидат до по-далечни болници", каза Георги Николов, кардиолог.

Доктор Николов е един от деветимата лекари, които работят в общинската болница. Само преди седмица лечебното заведение беше на крачка от затварянето заради неплатени дългове. Едва след шум в медиите общината в крайна сметка отпусна пари.

"Болницата е общинска, не е национална, а да имаш общинска фирма и да не й помогнеш - явно, че няма да върви. Тя е структурирана 1961 година като околийска, след реформата обслужва четири селищни системи - Белоградчишка, Чупренска, Руженска и Димовска. Аз преглеждам хора от Горни Лом под връх Миджур до Раковица, която е на Връшка чука на границата със Сърбия", заяви д-р Николов.

Пълни заплати от две години не са изплащани, но кардиологът продължава да работи.

"Аз като лекувам умиращ болен, не мисля за парите, мисля да остане жив по жизнени показатели - сега това беше пожизнена индикация да се запази болницата като се преведат пари на тази фирма, за да си работим", посочи лекарят.

Той не очаква да дойдат млади лекари докато болницата не стане печеливша. А затова са необходими повече пациенти.

"Сега дано като ни слушат, да идват, идвайте да ви лекувам, да ви приемам", каза д-р Николов.

Проблемите на местно ниво обаче не се изчерпват с липсата на хора и предприятия. Една от големите исторически забележителности не само в района, но и в цяла България - крепостта Баба Вида, се руши. От 2017 г. за нея отговаря общината.

"За съжаление крепостта се намира в доста тежко и сериозно състояние, точно тази част зад мен от стената рухна на 23 август около 10.00 часа. Това всъщност е югозападният бастион. Последната по-сериозна реставрация се е случила в началото на 60 те години, оттогава са правени частични", каза Калин Виденов, уредник на крепостта "Баба Вида".

Въпреки че засега крепостта е безопасна за туристите, прогнозите не са добри.

"За съжаление нищо хубаво няма да се случи с крепостта, ще започнат да падат и другите стени, може да погледнете и тази част от бастиона също е готова да падне", коментира Виденов.

В общинския бюджет пари за "Баба Вида" няма. Това научихме в общината. Оттам гледат с надежда към Министерството на културата.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
15 са кандидатите за кмет на Плевен
15 са кандидатите за кмет на Плевен
Черноморец надви ЦСКА и Левски за 24 часа
Черноморец надви ЦСКА и Левски за 24 часа