НОВИНИ

Синдикатите и кабинетът все още нямат съгласие за зеления преход

Александър Марков
от Александър Марков
19:45, 27.09.2023
Чете се за: 04:17 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС/Архив
Слушай новината

Дни преди крайния срок, в който България трябва да предаде в Европейската комисия териториалните планове за справедлив преход на въглищните райони, синдикатите и правителството още нямат съгласие по тях. По плановете България трябва да получи от Европейския съюз над 2 млрд. лв. за регионите в Стара Загора, Перник и Кюстендил. Минути преди ревизираните планове да бъдат приети от кабинета, синдикатите заявиха, че не са се запознали с промените.

Дни преди крайния срок властта и синдикатите от трите засегнати региона - Стара Загора, Перник и Кюстендил, нямат съгласие: как да бъде осъществен зеленият преход без загуба на работни места. След извънредна среща в ТЕЦ "Бобов дол" синдикатите останаха доволни, че датата 2026 г. за закриване на теца ще падне от окончателния вариант на териториалния план за региона.

"Защо на практика не говорим за намаляване на вредните емисии, без това да води до ограничаване на мощностите, тъй като средствата, които ще се отпуснат, дават възможност да се случи нещо подобно по най-различен начин в предприятието", каза лидерът на КТ "Подкрепа" Йорданка Германова.

Инвестиции от собствениците на тецовете в очистващи мощности, според синдикатите, могат да спасят работните места на миньорите.

"Има удовлетворение от това, което се проведе, и смятам, че нещата нямаше да стигнат дотук, ако тези срещи бяха проведени така, в този експертен вариант много по-рано и нямаше да се стигне и до протест, и до негативните неща, които се получиха по регионите", сподели лидерът на КТ "Подкрепа" в ТЕЦ "Бобов дол" Ивайло Димитров.

Не толкова доволни са, обаче, синдикатите от мини "Марица Изток", които разкритикуваха плана за Стара Загора.

"Има в момента скандално заложени средства, които се пренасочват не към Община Стара Загора за справедлив преход, а се пренасочват към 20 - 25 частни фирми, които се опасяваме, че са свързани с настоящето правителство", заяви Деян Дяков.

За да не се превърнат регионите в "икономически пустини", ГЕРБ-СДС призоваха да бъде удължен живота на въглищните централи.

"За хората, за регионите ще бъде погром. Няма да бъде преход. Призоваваме правителството, министърът на енергетиката... да промени по най-бързия начин плановете и да осъзнае, че тези планове трябва освен визията за крайни технологии, която те имат и са изложили, да има и визия за удължаване живота на комплекса", каза Красимир Вълчев от ГЕРБ-СДС.

Как да се инвестират средствата от Европейската комисия и как да бъде извършен зеления преход, трябва да решат в диалог всички заинтересовани страни, призова финансовият министър Асен Василев.

"Министерство на енергетиката заедно с всички представени в енергетиката, в това число и хората, трябва да решат какъв е най-добрият начин тези средства да бъдат инвестирани, така че регионите да се развият", заяви министърът на финансите, Асен Василев.

Синдикатите заявиха, че са готови на крайни стачни действия.

В крайна сметка правителството ще заседава извънредно в петък, за да приеме трите териториална плана. След което те трябва да бъдат изпратени до Европейската комисия, одобрени, а над 2-та млрд. лв. по тях - изплатени.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
С човек по-малко Левски спечели столичното дерби със Славия
С човек по-малко Левски спечели столичното дерби със Славия
България е на четвъртфинал на Европейската отборна купа по баскетбол 3х3
България е на четвъртфинал на Европейската отборна купа по баскетбол 3х3