НОВИНИ

"Кмете, запиши си": Кои са основните проблеми в област Търговище

bnt avatar logo
от БНТ
20:44, 27.09.2023
Чете се за: 05:15 мин.
Регионални
Слушай новината

Справяне с дългогодишно безводие, по-добри пътища и по-редовно сметосъбиране. Това искат жители от населени места в област Търговище от бъдещия си кмет.

Между последните две преброявания – през 2011 и през 2021 година - населението в района е намаляло с повече от 22 000 души или с близо 19%. През есента на 2021 г. в областта са живеели малко над 98 000 души. В същото време това лято се отчита лек спад в безработицата. Незаетите жители на региона с днешна дата са малко над 3200 души. Според икономистите, в област Търговище има отлични условия за развитие на селското стопанство, логистиката, леката промишленост. Средната брутна заплата в този край, по данни на НСИ, е 1259 лева.

Работещият фонтан пред сградата на Община Омуртаг с днешна дата е сякаш проява на горчива ирония заради тежкия режим на водата в района. Безводието в градчето и близките села е стар проблем, разказват местните хора. На някои от тях им се налага да ходят до обществени чешми, за да пълнят вода за пиене и хигиенни нужди.

Отдавна е ясно, че за да има вода в Омуртаг, местната власт трябва да осигури допълнително водоснабдяване и това се оказа напълно възможно. След срещи с министри и след протести и затваряне на пътища, бяха взети мерки водният поток да идва от пречиствателна станция Ястребино, която черпи вода от едноименния язовир. Остана само да бъдат пуснати две помпени станции.

"Кмете, запиши си": Кои са основните проблеми във Видинско

"Които обаче не функционират, общината не ги е въвела в експлоатация, въпреки че има такава задача още от предишния министър, от ноември 2022 година, след това редица уговорки на правителството с местната власт и областната власт тези две помпени станции да бъдат вкарана в експлоатация, но това още не се е случило досега", каза Магдалена Славова от гражданска инициатива „Вода за Омуртаг“.

Попитахме един от заместник-кметовете на Омуртаг защо се бавят с пускането на подстанциите. Той информира, че общината е написала писмо и чака държавна приемателна комисия за електрическата част. Според него до два-три месеца водата ще потече от чешмите.

"Тук трябваше още на 10 август да има ток осигурен, по настояване на сегашния министър на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков, който дойде в Търговище, имаше такава експертна среща, на която кметът присъства и се съгласи, че до 10 август няма проблем да има ток, дали ще е чрез агрегата подаван и ще е с временен ток", посочи Магдалена Славова.

"Започнаха едни бавни действия на общината, забавяне, най-вероятно е заради изборите, така се съмняваме повечето граждани от Омуртаг", коментира инж. Пенка Попова-Добрева от гражданска инициатива „Вода за Омуртаг“.

"Кмете, запиши си": Кои са основните проблеми в Кюстендилско

Наравно с безводието в Омуртаг се нареждат съмнителните бизнес схеми. А в малкия град още повече се говори за това. На 14 септември прокурор Васил Василев от Окръжна прокуратура Търговище издаде постановление, с което поиска от Община Омуртаг документи, свързани с ремонтни дейности и дърводобив. Разследването е за корупция в обществените поръчки. Дали това ще бъде доказано, по този въпрос се вълнува цялото население на Омуртаг.

Камерата ни видя, че хигиената в центъра на областния град Търговище действително не е добра и местните хора се оплакват от това. Лошата поддръжка на инфраструктурата се оказа също една от големите несгоди в ежедневието на избирателите.

Жителите на Търговищка област очакват още и дълго обещаваните от Общината реконструкция и ремонт на пътя край вилните зони на града, както и пешеходен надлез, локални платна и добро нощно осветление на района.

Репортер: Ивелина Белчева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мъж открадна 250-килограмова статуя на Буда от галерия в Калифорния
Мъж открадна 250-килограмова статуя на Буда от галерия в Калифорния
Иван Колев: В Славия има голова немощ
Иван Колев: В Славия има голова немощ