НОВИНИ

Ще се стигне ли до касиране на кметските избори в София?

Според съдебно-техническата експертиза има повече неотчетени гласове за Васил Терзиев, отколкото за Ваня Григорова

Виолета Русенова
от Виолета Русенова
20:35, 29.03.2024
Чете се за: 03:45 мин.
У нас
Слушай новината

Повече неотчетени гласове за Васил Терзиев, отколкото за Ваня Григорова на балотажа на кметските избори в София. Това е установила съдебно-техническа експертиза, назначена по делото по жалбата на загубилата Григорова.

В същото време от щаба ѝ отново повдигнаха въпроса за достоверността на машинния вот. Установените досега разминавания не променят обаче резултатите, твърдят вещите лица. Все още няма решение ще се стигне ли до касиране на избора на столичен кмет.

Сравнението между флашпаметите на машините и вписаното в протоколите след изборите на 5 ноември в София показва, че по-ощетеният е Васил Терзиев. На флашките има 832 гласа за него, които не са записани при ръчното попълване. За Ваня Григорова тези гласове са 282. От щаба й заведоха жалба през ноември с твърдението, че има много сгрешени протоколи в неин ущърб. Терзиев получи 4786 гласа повече на вота тогава. Но така или иначе под внимание бяха взети само гласовете в урните, а не какво е вписано във флашпаметите, както изисква и Изборният кодекс.

"Днес не се прие да се разглежда експертизата, тепърва ще се разглежда. Разликата на Васил Терзиев се увеличава - с 600 гласа", каза Васил Пандов, ПП-ДБ.

"Нашите задачи са да сравняваме между флашпаметите и това, което е написано като машинен вот в хартиения протокол. За момента изчисленията ни не сочат промяна в посока обратна на изборните резултати", посочи Полина Кавръкова, вещо лице.

Експертизата обхваща флашките от общо 1639 машини и е установила и още неточности, включително и липсващи флашки за 17 секции. От БСП видяха и нов проблем - манипулация на машините.

"В над 396 флашки се оказа, че има манипулирани файлове, в това число най-фрапантно е модифицирането на файла, който е нулев, и който би трябвало в началото на изборния ден да сочи дата 5 ноември 2023 година, 7 часа сутринта. В част от тях началният файл, който трябва да е с нулеви резултати, годината е 55 814-а. Ние не искаме да компрометираме машинния вот, а искаме да покажем слабостите", каза Милка Христова, общински съветник от БСП.

А от Общинската избирателна комисия в София коментираха:

"Според мен опитват да изкарат, че машините не са сигурен начин за гласуване. Ние не сме взимали на нито един етап данни от флашките", каза Борислав Тасев, секретар на ОИК-София.

"Ако целта не беше атака срещу машинното гласуване, щеше да се изиска цялостна проверка на резултатите, включително подадените с хартиен вот", каза Жулиета Мандаджиева, юридически съветник на Васил Терзиев.

От щаба на Григорова още не са решили ще искат ли отваряне на чувалите и ръчно броене. След поредното днешно отлагане, следващото заседание е насрочено на 26 април. Остава под въпрос дали решението на съда ще бъде взето в предизборната кампания.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ретроспекция: 20 години България в НАТО
Ретроспекция: 20 години България в НАТО
Борусия Дортмунд загуби двама ключови играчи за "Дер Класикер"
Борусия Дортмунд загуби двама ключови играчи за "Дер Класикер"