НОВИНИ

Васил Терзиев може да встъпи в длъжност като кмет, след като съдът отхвърли искане на Ваня Григорова

bnt avatar logo
от БНТ
14:52, 10.11.2023
Чете се за: 02:32 мин.
Сигурност и правосъдие
Слушай новината

Административният съд в София образува дело по жалбата на Ваня Григорова, която оспорва балотажа за кмет в София.

Магистратите, обаче, отхвърлиха искането на Григорова за спиране на предварителното изпълнение на решението на Общинската избирателна комисия, с което Терзиев е обявен за кмет.

Така Терзиев ще може да положи клетва и да започне да изпълнява задълженията си на градоначалник. Първото заседание на новия Столичен общински съвет е насрочено за понеделник.

Избраният за кмет на София Васил Терзиев коментира решението на съда така:

“Това решение не е неочаквано за моя юридически екип и никога не съм имал притеснения. Още след изборите казах, че всички машинации са извън нашия отбор. Много от безобразията са всъщност в мой ущърб и от понеделник ще изпълнявам задълженията си като кмет на София в интерес на всички граждани. От ден едно ще сме в общината с добре подготвен екип, който заедно с Общинския съвет ще заработи за видима промяна на града ни като достойна европейска столица”.

По повод образуваното от столичния административен съд дело по жалбата на щаба на Григорова срещу решението на ОИК-София за изборите за кмет в София, от “Продължаваме Промяната - Демократична България” (Спаси София) са внесли становище, в което твърдят, че жалбоподателят не е доказал изискуемите по закон предпоставки при заявяването на искането си за спиране. Също така Григорова не твърди, че с разпореденото по закон предварително изпълнение на решението на ОИК за нея биха настъпили неблагоприятни последици, посочват от ПП-ДБ.

Определението по искането на Ваня Григорова за спиране на изпълнението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кметът на Перник и общинските съветници положиха клетва
Кметът на Перник и общинските съветници положиха клетва
Намаляват опитите за незаконно преминаване на българо-турската граница
Намаляват опитите за незаконно преминаване на българо-турската граница