Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

НАТО взема участие в учението на полигона "Ново село"

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
12:20, 10.11.2023
Чете се за: 02:32 мин.
У нас
Слушай новината

На полигон "Ново село" започва учението "Iron Strike -2023". В него участие ще вземе многонационалната бойна група на НАТО, която ще демонстрира оперативни способности за водене на отбранителна операция. На събитието присъстват заместник генералният секретар на НАТО Мирча Джоана, премиерът Николай Денков, министърът на отбраната Тодор Тагарев, както и началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Учението се провежда в изпълнение на плановете за подготовка на многонационалната бойна група, която беше създадена с цел подсилване на Източния фланг на НАТО.

Групата е активна вече повече от година. В нея участват сили от България, Италия, САЩ, Гърция, Албания, Турция, Северна Македония и Черна гора.

Припомням, че Италия е рамковата държава, която ротира над 750 военни на шест месеца. В групата участват и САЩ с рота с бронирани машини "Страйкър".

Преди началото на учението от Сухопътни войски коментираха новината от вчера, че парламентът дава зелена светлина за закупуването на бронетранспортьори "Страйкър“ за нуждите на българската армия.

"Ние правим еволюционен скок - технологичен. Това означава, че това е ново предизвикателство изцяло на плещите на хората с пагони и униформа. Тоест опознаването, усвояването. Усвояването до степен, до познаване на навици, а не само до познаване какво представлява. За да може да бъде напълно ефективно нейното използване, ако се наложи. Така че този процес ще бъде изключително труден", заяви командирът на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков.

Сред гостите са заместник генералният секретар на НАТО, премиерът, министърът на отбраната, както и началникът на отбраната.

Очакваме след края на учението официални изявления от официалните лица.

Текст и снимки: Тихомир Игнатов

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мурад Хан, ВК Нефтохимик: Вложеният в тренировките труд е ключа към успеха
Мурад Хан, ВК Нефтохимик: Вложеният в тренировките труд е ключа към успеха
Неясноти около обявените хуманитарни паузи в Ивицата Газа
Неясноти около обявените хуманитарни паузи в Ивицата Газа