НОВИНИ

Какво време ни очаква през ноември?

bnt avatar logo
от БНТ
08:42, 10.11.2023
Чете се за: 02:17 мин.
У нас
Слушай новината

Нормално е застудяването през ноември, очакваме повече дъждовни дни в този месец. Това заяви директорът на Департамент "Прогнози и Информационно обслужване" в НИМХ гл. ас. д-р Анастасия Спасова Стойчева в ефира на "Денят започва".

"Нормално е ноември времето да застуди. Последните топли месеци малко ни разглезиха. Все още обаче е рано за зима в България", каза д-р Стойчева.

Анастасия Стойчева обясни, че ще има доста валежи около и над климатичните норми, което ще нормализира температурите.

"От 1 ноември до днес източна България остава доста по-суха без валежи за разлика от западната част на страната. Сушата от последните месец все още не е компенсирана", коментира тя.

Синоптикът от Националния институт по метеорология и хидрология Анастасия Стойчева направи и уточнение за рекордно високите температури през октомври.

"Има една трайна тенденция за по-топли октомврийски месеци още от 2003 г. Този октомври за Земята е отчетен като най-топлият месец от 90 г. насам", обясни директорът на Департамент "Прогнози и Информационно обслужване" в НИМХ.

По отношение на температурите през ноември д-р Стойчева уточни, че в началото на месец ноември температурите са били в климатичните норми, но последните дни има по-различна циркулация.

"Очаква се да има доста дъждовни дни, които ще се редуват със слънчеви такива. Намираме се в период, в който имаме повече положителни отклонения от нормите", заяви д-р Стойчева.

През утрешния ден ще има понижение на температурите, а в някои части на страната и валежи, допълни Анастасия Стойчева.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Локо Пд приема Локо Сф с намерение да се върне на победния път в Първа лига
Локо Пд приема Локо Сф с намерение да се върне на победния път в Първа лига
Брюж, Виктория Пилзен, ПАОК Солун и Айнтрахт си гарантираха предсрочно класиране за елиминациите в Лигата на конференциите
Брюж, Виктория Пилзен, ПАОК Солун и Айнтрахт си гарантираха предсрочно класиране за елиминациите в Лигата на конференциите