НОВИНИ

Ще се нормализират ли отношенията между Българската и Московската Патриаршия след отварянето на Руската църква в София?

bnt avatar logo
от БНТ
07:52, 10.11.2023
Чете се за: 02:07 мин.
У нас
Слушай новината

Да се надяваме, че с отварянето на Руската църква ще се нормализират отношенията между Българската патриаршия и Руската патриаршия. Това каза в "Денят започва" доц. д-р Костадин Нушев – богослов, преподавател в Богославския факултет на Софийския университет.

Той очаква едно нормално съвместно служение между новия предстоятел на храма "Св. Николай Мирликийски" - протойерей Владимир Тишчук, изпратен от Москва и българските свещенослужители, назначени от патриарх Неофит.

"Защото при предишния представител българските свещенослужители бяха изолирани, недопускани до храма. На тях им беше определено да служат в един малък параклис в Княжево - "Св. Пантелеймон". Така че мисля, че има знаци и от двете страни, че има стремеж към успокояване и нормализиране на отношенията", посочи доц. Нушев.

"Въпросът за собствеността предстои да се реши след разпоредената проверка от страна на прокуратурата и Министерството на регионалното развитие и благоустройство", каза още преподавателят.

Столичният храм "Св. Николай Мирликийски" беше затворен на 21 септември, след като предстоятелят му - архимандрит Васиан Змеев и още двама служители на храма бяха експулсирани от България по подозрения в шпионаж. Имаше и серия от протести, за да бъдат отворени отново вратите на църквата и на криптата с мощите на Свети Серафим Софийски.

"Затварянето на храма от светски лица беше канонична аномалия и нещо непристойно, на което да се надяваме да се сложи край", заяви доц. Нушев.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Славия Прага спечели домакинството си на Рома
Славия Прага спечели домакинството си на Рома
Антон Недялков: Знаехме, че ако вземем мача, имаме шанс да се класираме
Антон Недялков: Знаехме, че ако вземем мача, имаме шанс да се класираме