НОВИНИ

Депутатите обсъждат ветото на президента на закона за енергетиката и отпадането на карантината при COVID-19

bnt avatar logo
от БНТ
06:03, 10.11.2023
Чете се за: 04:20 мин.
У нас
Слушай новината

Депутатите гледат промените в Закона за енергетиката, които президентът Румен Радев върна за ново обсъждане в пленарна зала. Енергийната комисия вече отхвърли ветото на държавния глава.

Парламентът събра кворум от 194-ма регистрирани депутати и започна работа.

Снимка: Десислава Кулелиева

Преди първия тур на местните избори ГЕРБ-СДС и ДПС поискаха ветото да бъде гледано в пленарна зала на извънредно заседание, но не се събра кворум.

Сред промените е пълна либерализация на пазара на електрическа енергия за битовите потребители до 2026 година.

Депутатите започнаха работа с приемане на процедурни правила, за избор на подуправител на НЗОК. Според последните промени в Закона за здравно осигуряване заместниците на управителя на касата вече няма да се назначават от него, а ще си избират от Народното събрание. Правилата за избор бяха приети със 131 гласа "за" и 52 "против" Народното събрание.

Срещу промените са обявиха от "Възраждане", ИТН и БСП с мотива, че по този начин се цели партиите от сглобката да въведат вътрешен механизъм на взаимен контрол върху работата на управителя, чрез подуправителите, избрани от мнозинството в Народното събрание.

Втората точка е Законопроект за изменение и допълнение на Закона за здравето, внесен от Министерски съвет. Той предвижда отпадане на карантината при болни или контактни на COVID-19. Мотивите са, че натрупани знания и опит в световната практика по отношение на COVID-19 и изключването му от обхвата на особено опасните инфекции от Закона за здравето.

В началото на заседанието от "Възраждане" призоваха КС да се произнесе възможно най-скоро по жалбата им срещу провеждането на референдум за запазване на българския лев.

"От "Възраждане" призоваваме Конституционни съд възможно най-скоро да се произнесе по жалбата срещу решението на парламента да не допусне провеждане на референдум за запазване на българския лев, въпреки че са събрани над 604 000 подписа", заяви в декларация от парламентарната трибуна лидерът на партията Костадин Костадинов.

Той обясни, че вече два месеца Конституционния съд не излиза с решение по тяхната жалба.

"Конституцията, след като беше нарушена, чака момента, в който да бъде възстановено доверите в нея. Ако Конституционният съд вземе решение, което да узакони погазването на Конституцията, това ще бъде поредния държавен преврат. Това ще легитимира унищожаването на законовия и правов ред. Със забавено на решението Конституционният съд върви към отказ от решение. Ако най-върховният съдебен орган даде такъв лош пример, означава, че и държавата върви по наклонената плоскост на разпад на държавността. Призоваваме КС да се произнесе и да уважи мнението на тези 604 000 души, да се проведе референдум и да бъде спазена Конституцията на България”, зави Костадин Костадинов.

Очаква се и тема в пленарната зала да бъде и дерогацията на "Лукойл", и таксите, които рафинерията плаща на държавата. Вчера беше оповестен доклад на три неправителствени организации, според който "Лукойл", заобикаля санкциите и изнася за страни от Европейския съюз горива, произведени от руски петрол, като само за последните месеци по този начин в бюджета на Русия са постъпили над 1 милиард евро.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НЗОК обсъжда бюджета за догодина
НЗОК обсъжда бюджета за догодина
Днес ще преобладава предимно слънчево време
Днес ще преобладава предимно слънчево време