НОВИНИ

Всяко второ дете в България е преживяло някаква форма на насилие в интернет

Увеличават се измамите и тормозът онлайн, установява доклад на УНИЦЕФ

Тереза Кънчева
от Тереза Кънчева
21:19, 09.11.2023
Чете се за: 03:10 мин.
У нас
Снимка: Pixabay
Слушай новината

Всяко второ дете до 18-годишна възраст в България е преживяло някаква форма на насилие в интернет. Тревожните данни за онлайн насилието е една от причините за първа национална конференция. Тя е организирана от УНИЦЕФ и цели подобряването на средата за безопасен интернет.

Вера Топчева е само на 16 години, а вече се е срещала с онлайн измамници над 12 пъти. Те се представяли за изпълнители, които тя често слуша.

"Представяха се за мои любими изпълнители и твърдяха, че искат от мен пари, за да ги дарят. Бързо разбрах, че това не са хората, за които се представят и спрях да поддържам контакт с тях. Веднага блокирах акаунтите и репортнах (докладвах)", обясни тя.

Ролята на полицията и образователните институции е много важна, тъй като те трябва да насърчават децата да говорят за проблемите в социалните мрежи и да знаят къде да потърсят помощ при нужда.

"По данни на УНИЦЕФ виждаме, че когато питаме децата знаят ли къде да потърсят помощ, казват "да", но когато ги попитаме за конкретни примери - отговор няма. Децата се затрудняват и това показва, че те не знаят националната телефонна линия 116-111 и 124-123 - линията за безопасен интернет", каза Даниела Колева - директор програми закрила на детето към УНИЦЕФ България.

Насилието в интернет се увеличава, а децата не могат да го разпознаят. Освен институциите в борбата за безопасна онлайн среда трябва да се включват и родителите. Проучване на Държавната агенция за закрила на детето от миналата година показва, че близо две трети от анкетираните деца са получили покана за среща.

"66% от децата заявяват, че не знаят кой седи от другата страна, когато те комуникират в интернет. 37% са децата, които казах, че са преживели насилие в интернет, но не са споделили с никого", каза Теодора Иванова - председател на Държавната агенция закрила на детето.

"ГДБОП вече има дирекция "Киберсигурност" със сериозен ресурс - както човешки така и технически и се надявам това да помогне за по адекватна защита на децата и не на последно място - адекватни наказания на тези, които злоупотребяват с детското доверие", коментира Стоян Темелакиев, заместник-министър на вътрешните работи.

Само за периода от януари до сега към Центъра за безопасен интернет са подадени 32 000 сигнала за злоупотреба с подрастващи, което е със 80% увеличение с миналата година.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Конференция за опазването на авторските права се проведе в София
Конференция за опазването на авторските права се проведе в София
Българският национален отбор по баскетбол за жени отстъпи на Финландия при дебюта на Таня Гатева
Българският национален отбор по баскетбол за жени отстъпи на Финландия при дебюта на Таня Гатева