НОВИНИ

Политическа сглобка и в Испания - Санчес се съюзи със сепаратиста Пучдемон

Спопразумението за правителство отприщи вълна от протести в страната

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
20:23, 09.11.2023
Чете се за: 03:37 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Испания е на път да излезе от продължилата вече над 4 месеца политическа безизходица. Действащият премиер Педро Санчес се споразумя с лидера на каталунските сепаратисти Карлес Пучдемон за сформиране на правителство.

В замяна на подкрепата за кабинета, Санчес обеща на Пучдемон амнистия за него и всички сепаратисти, преследвани от закона заради незаконния референдум за независимост на Каталуния от 2017 г.

Партньорство по неволя. Макар и в изгнание от години, каталунският лидер Карлес Пучдемон продължава да има влияние на испанската политическа сцена със своята партия "Жунтс - Заедно за Каталуния". Предсрочните парламентарни избори през юли бяха спечелени от опозиционната Народна партия, но те и крайнодясната "Вокс" не събраха достатъчно гласове за сформиране на правителство.

Така мандатът отиде при действащия премиер Санчес, който се нуждае от 176 гласа за правителство на малцинството. Ключът се оказа в гласовете на двете каталунски партии. Каталунската левица вече даде съгласие, днес това направи и Пучдемон. В замяна той и около 1400 каталунски сепаратисти ще получат амнистия.

"Това споразумение ни дава историческата възможност да разрешим един конфликт, който може да има само политическо решение. Нашите две формации имат дълбоки различия, но открихме допирни точки в името на гражданите. Споразумението става в ключов за страната момент - важно е час по-скоро да бъде сформирано правителство, което да донесе стабилност на Испания", каза Сантос Сердан, секретар на Социалистическата партия.

Карлес Пучдемон, който от 2017 г. живее в изгнание в Белгия, намекна след споразумението за нов референдум за независимост на Каталуния.

"Без съмнение отношенията между социалистите и нашата партия не будят нито ентусиазъм, нито доверие. Не можем да го отречем. Но със сигурност ще обсъдим темата за референдум за самоопределяне, както и фискална сделка", каза той.

Гняв и разочарование шести ден огласят улиците на Мадрид и други испански градове. Хиляди противници на идеята каталунските сепаратисти да влязат във властта и днес протестираха. От Народната партия обвиниха Педро Санчес, че е готов на всичко, за да остане на власт.

"Това споразумение на срама няма да разреши проблемите в страната. Напротив - само ще ги задълбочи, смята Алберто Нуньез Фейхо, лидер на Народната партия.

На Санчес му остана само да получи подкрепата и на малката Баска националистическа партия. Другата седмица предстои проектокабинетът му ще бъде гласуван в парламента. Ако до 27 ноември Испания няма правителство, парламентът ще бъде разпуснат, а страната ще отиде на нови избори през януари.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България се присъедини към споразуменията "Артемида" на НАСА
България се присъедини към споразуменията "Артемида" на НАСА
Заобикаля ли "Лукойл" ембаргото на Европейския съюз? (ОБЗОР)
Заобикаля ли "Лукойл" ембаргото на Европейския съюз? (ОБЗОР)