НОВИНИ

Турбуленциите в сглобката - какви са реакциите от парламента?

Вера Александрова
от Вера Александрова
18:14, 09.11.2023
Чете се за: 03:12 мин.
У нас
Слушай новината

Турбуленциите между политическите сили, които подкрепят управлението, отново бяха тема в парламента. Председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски каза, че правителството е стабилно и прогнозира, че ще изкара пълен мандат от 4 години. Според Никола Минчев от ПП-ДБ по-добра алтернатива няма и призова да се положат усилия това правителство да продължи своята работа.

Местните избори не промениха коренно политическата ситуация, смятат от ПП-ДБ. Според тях, за да има смяна на министри, е нужно съгласие между всички формации в парламентарното мнозинство. Никола Минчев обясни при какви условия може да се подпише коалиционно споразумение.

"Ако е форма на установяване на ясно разписан механизъм на взимане на решения - може, да. Ако е разпределение на постове между партии в рамките на изпълнителната власт - не".

Председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски подчерта, че ако министрите изпълняват основните приоритети, които са подкрепили, правителството ще е стабилно. И уточни:

"Искам да сме ясни, министри не искаме нито сега, нито на ротацията. Няма да участваме в изпълнителната власт и в тази сглобка. Смятаме, че е стабилна".

ГЕРБ предлагат министрите да обсъждат с депутати от ресорните комисии всяка седмица важните въпроси. Идеята среща подкрепата на ДПС. А Никола Минчев подчерта, че това е нормална парламентарна практика. Обща е оценката, че животът на сегашното управление трябва да продължи.

Изпълнителната комисия на ГЕРБ днес обсъжда взаимоотношенията в некоалицията, но официални изявления няма. Очаква се в събота широкото ръководство на партията да вземе окончателно решение по този въпрос. От опозицията прогнозират, че въпреки сътресенията, управлението ще се запази.

"Мисля ,че ще се разберат отново. Имат твърде много общи интереси, икономически преди всичко", каза Корнелия Нинова - председател на ПГ на "БСП за България".

"Сглобката си зависи от сглобката. Ще трае до момента, в който щетите на ГЕРБ, които им нанасят от сглобката ПП-ДБ са повече от ползите", коментира Тошко Йорданов - председател на ПГ на ИТН.

Вотът на недоверие на тема национална сигурност и отбрана, който внесоха от БСП, Възраждане и ИТН ще бъде обсъден в сряда, 15 ноември и ще се гласува на следващия ден, обяви председателят на парламента Росен Желязков. А днес парламентът прекрати правомощията на петима депутати, които на отминалите избори бяха избрани да влязат в местната власт.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Ислямски джихад" обяви готовност да освободи двама израелски заложници от Газа
"Ислямски джихад" обяви готовност да освободи двама израелски заложници от Газа
Сезонът в Бундеслигата ще бъде подновен на 12 януари
Сезонът в Бундеслигата ще бъде подновен на 12 януари