НОВИНИ

След бурни скандали парламентът реши да купим бойни машини "Страйкър" за армията

Николай Минков
от Николай Минков
17:06, 09.11.2023
Чете се за: 04:15 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

След бурни скандали Народното събрание даде разрешение на кабинета да сключи договор с правителството на САЩ за купуване на бойни машини "Страйкър" за сухопътните войски.

От "Възраждане" се възмутиха, че за същите пари армията може да купи съвременни френски "Декстър" или германски бойни машини "Боксер".

"Това решение е престъпно. "Възраждане" няма да го подкрепи. И ще направим така, че независимо кой го е подписал един ден да си носи наказателната отговорност и да излежи в затвора присъдата за своето престъпление", заяви Костадин Костадинов - лидер на "Възраждане".

Председателят на военната комисия Христо Гаджев обясни, че сделката е изгодна финансово.

"540 млн. евро е за 150 машини, т.е. по-евтино, отколкото всички останали предложения на фирми. А за 195 машини е 715 млн. евро, т.е. пак по-евтино, отколкото другите компании дават за 150 машини".

От левицата обвиниха военния министър, че вместо да изпълни решението на 44-ия парламент, който е утвърдил значително по-ниска цена, сега предлага отмяна на вече обществената поръчка и директно договаря със САЩ за машини на двойно по-висока цена.

"Надявам се, че във вътрешния джоб на Тагарев стои неговата оставка и днес ще я подаде, като свърши това заседание, ако не го е направил, като е влязъл в Народното събрание. Най-разумното е това да го оттеглите и да си дадете оставката, за да спрете това национално предателство, което извършвате, г-н министър", каза Борислав Гуцанов - "БСП за България".

А Тодор Тагарев обвини опозицията, че работи срещу интересите на страната. Диалогът в залата за ползите и негативите продължи.

"Това е добро решение и аз много съжалявам, че има такива народни представители, които работят срещу интересите на армията и срещу интересите на страната", коментира той.

"Що се отнася до това, което обсъждаме в момента, каквито и неща да се казват от тази трибуна, е ясно, че този модел "Страйкър" е стар модел", каза Тошко Йорданов - председател на ПГ на ИТН.

Военният министър не се съгласи и даде пример.

"Първите бойни машини от този вид са постъпили в сухопътните войски на САЩ през декември 2017 година и към момента сухопътните войски на САЩ закупуват такива бойни машини.

А председателят на комисията по отбрана призова депутатите да имат повече вяра на военните, които са изготвили параметрите на поръчката.

"Аз пък вярвам на командирите и на техния анализ, че нещата са построени както трябва и отговарят на изискванията и за планировка и за капацитет на двигателя, защото това са хорото , които ще ги командват и техните подчинени ще бъдат на тях и няма да допуснат отстъпления от качеството", каза Христо Гаджев - председател на комисията по отбрана, ГЕРБ-СДС.

Със 134 гласа "за" на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, 55 "против" и двама въздържали се парламентът даде разрешение за отпускане на 2,5 млрд. лв. за купуване на бойни машини. След изготвянето на договора, той трябва да бъде допълнително одобрен от конгреса и българския парламент.

Снимки: БТА

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Антъни Генов е полуфиналист на двойки на турнир в Италия
Антъни Генов е полуфиналист на двойки на турнир в Италия
Адрияно Дженев загуби във втория кръг на турнира в Монастир, полуфиналист е на двойки
Адрияно Дженев загуби във втория кръг на турнира в Монастир, полуфиналист е на двойки