НОВИНИ

Скандал в парламента заради бойните машини "Страйкър" - Пеевски поиска оставката на Тагарев

Бойко Борисов намекна, че след ротацията на кабинета може да има и министри от ДПС

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
18:16, 06.10.2023
Чете се за: 05:37 мин.
У нас
Слушай новината

Остри реакции в парламента, след като министърът на отбраната Тодор Тагарев заяви, че България ще пропусне сроковете за ратифициране на договора за закупуване на бойни машини "Страйкър" от Съединените щати, ако парламентът не го подпише преди местните избори.

Думите му бяха посрещнати остро от Бойко Борисов и Делян Пеевски, който дори поиска оставката на Тагарев. Освен критики към министъра на отбраната Бойко Борисов допусна и промяна в състава на кабинета при предстоящата ротация и не изключи в състава на правителството като министри да влязат хора от ДПС.

Военният министър Тодор Тагарев призова депутатите да ускорят работата си по приемане на договора за доставка на бронирани бойни машини от САЩ.

"Ако се чака те да се върнат след изборите и тогава да започнат дискусиите в пленарната зала, има риск да не успеем с процедурите, Много се надявам, че ще намерят време депутатите, да го разгледат в пленарна зала".

Договорът за доставка на близо 200 бронирани бойни машини е на стойност 1,4 млрд. долара и досега е одобрен от бюджетната и военна комисия към парламента. Призивът за по-бързо приемане в пленарна зала обаче срещна неодобрението на парламентарно представени партии.

"Сутринта пък аз слушах министър Тагарев и с г-н Гаджев сме възмутени от това, което казва. В момента всичко, което се е случило по отбраната се е случило в парламента. С нашите подписи. За страйкърите имаме много ясен график декември месец да привършим процедурата, така че да прави такива изказвания, не му прави чест", заяви Бойко Борисов.

"Ако Тагарев изисква нещо, трябва да си подаде оставката днес от българския парламент веднага. Министрите не могат да изискват нищо от парламента по никакъв повод", коментира Делян Пеевски.

За оставка на Тагарев продължават да настояват и от БСП за България, които не виждат повод да се бърза със сделката.

"Преди местните избори избухва война и трябва да купим бронетранспортьорите - този министър е вреден за държавата. Този министър час по-скоро трябва да напусне българската политика", каза Георги Свиленски.

От "Възраждане" и ИТН коментираха, че не смятат че трябва да се вземе бързо решение преди изборите по темата с военните машини и че сделката въобще не трябва да се състои.

"Така и така тази сделка е забавена с шест години. Да кажем, два-три месеца няма да бъдат фатални поради простата причина, че те не са със срок на годност", смята Ивелин Първанов от "Възраждане".

"Това са бронетранспортьори, които излизат от въоръжение в американската армия, това са старите модели, те ги изтеглят от въоръжение и вкарват новите модели. Тоест ние, за по голяма сума, отколкото предлагат другите фирми, ще купим стара бойна техника", каза Тошко Йорданов.

От Продължаваме промяната смятат, че не трябва да се пришпорва:

"Има си процеси, които трябва да бъдат спазени в Народното събрание, именно да мине през комисиите. Така че е хубаво този процес да си извърви пътя и да не се пришпорва. Защото наистина работата на народните представители е да се модернизира българската армия, но това да не е в разрез с бюджета който трябва да бъде гласуван", посочи Радослав Рибарски.

От ГЕРБ и ДПС коментираха и бъдещата ротация през март. След като вчера Бойко Борисов коментира министри, а Петков му отговори, че трябва да е горд, че подкрепя това правителство, лидерът на ГЕРБ коментира, че ПП-ДБ могат да разберат какво да се управлява без тях.

"Ако пък трябва да се отговори на същия тон, още днес те могат да разберат какво е без нас да управляват. Според мен, това са предизборни изказвания, целящи да надъхват партиите си и на едните, и на другите".

Борисов допусна, че при ротацията не е изключено в правителството на Мария Габриел да има министри и от ДПС. Делян Пеевски обаче отрече подобно желание.

Бойко Борисов: Ако имат хора, които могат да се справят по-добре с работата защо да нямат.

Делян Пеевски: Не. Не желаем да имаме номинации за министри в кабинета на ротацията. Няма да участваме в това нещо.

Не се предвижда договорът за модернизация на армията да бъде гласуван преди местните избори.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Макс Верстапен бе най-бърз в първата свободна тренировка преди Гран при на Катар
Макс Верстапен бе най-бърз в първата свободна тренировка преди Гран при на Катар
Габриел Донев и Симон Антони Иванов са финалисти на двойки в Пазарджик
Габриел Донев и Симон Антони Иванов са финалисти на двойки в Пазарджик