НОВИНИ

Депутатите не приеха на първо четене промените в Конституцията - какво предстои?

Милена Кирова
от Милена Кирова
17:22, 06.10.2023
Чете се за: 08:20 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

Промените в конституцията не бяха приети на първото четене от депутатите, но това не означава край на реформата. Просто тя ще върви по-бавно.

За промените гласуваха, както се очакваше, ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. Те обаче събраха само 161 гласа, а за конституционни промени са необходими 180 гласа. С това гласуване обаче се затвърди конституционното мнозинство.

След 8 часа дебат парламентът не прие на първо четене промените в Конституцията, тъй като не събра 3/4 от гласовете. Но изменението на основния закон е възможно по т.н. бавна писта, защото "за" гласуваха повече от 2/3. Вносителите на промените поставиха акцент върху: независимостта на съда и ефективността и на прокуратурата. И припомниха, че доскоро страната ни беше обект на три инструмента за мониторинг - нещо безпрецедентно за Европейския съюз. А що се отнася до служебните правителства, то те не бива да позволяват президентски режим, казват управляващите.

Опозицията изтъкна, че има 50 отрицателни становища по промените от професионалните гилдии. Смятат, че част от текстовете са в компетенциите на Велико народно събрание и ще паднат в Конституционния съд. Противопоставиха се на възможността висши държавни длъжности да се заемат от хора с двойно гражданство.

"Гласували 218, "за" - 161, против - 57, няма въздържали се. Не събира 3/4 - предложението не е прието. Но понеже събира повече от две трети, така че на първо гласуване може да бъде предложено не по-рано от два месеца считано от днес", съобщи Росен Желязков - председател на Народното събрание

"Това е историческа възможност. Днешният дебат показа, че зад тази историческа възможност има и зрялост, и експертиза, включително извън тази зала", каза Христо Иванов - депутат от ПГ на ПП-ДБ.

Така депутатите направиха първата крачка към промяна на основния закон. Преди да разгледат промените в Конституцията ГЕРБ и ДПС определиха най-важните цели при изменението на основния закон.

Екатерина Михайлова: Предложената промяна в Конституцията не може да се случи

"Най-важното в тази Конституция и промяната й е съдебната реформа. Това, което години наред се говореше, за разделянето на съвета, за повече съдии, за по-малко прокурори, по-малко политика. Както за 3-ти март видях напрежението в обществото - няма да го подкрепя", заяви Бойко Борисов - председател на ГЕРБ.

"Ясно е, че винаги има недоволни, когато има реформи в полза на хората. Ние смятаме, че сме направили най-добрия проект на Конституция. Записано е сега, но между първо и второ четене ще го променим - 5 години - това е нашето изискване, за да подкрепим Конституцията. Ако някой иска повече мандати за главния прокурор, ние няма да подкрепим Конституцията", коментира Делян Пеевски - депутат от ПГ на ДПС.

"Ако това са унищожителните критики, аз съм напълно готов да ги приема и между първо и второ четене възможността за втори мандат да отпадне", смята Никола Минчев - депутат от ПГ на ПП-ДБ.

В зала вносителите на промените поставиха акцент върху независимостта на съда и отчетността на прокуратурата.

"България е страната с най-много санкции, наложени по Магнитски. Ние днес правим много важна стъпка по посока на това да стабилизираме българската политическа система. И намирането на правилното решение при разглеждане на модела на служебните кабинети, така че да не позволяваме възникването на подобни президентски режими на управление на държавата", коментира Христо Иванов - депутат от ПГ на ПП-ДБ.

"Това е дебат затова каква България искаме да бъдем, в каква страна искаме да живеем. Дали искаме да сме в страна, която е европейска, правова държава или сме в страна, която е някакъв хибриден режим между демокрация и авторитарен някакъв режим някъде в периферията на Европа", каза Атанас Славов - министър на правосъдието.

Какви са основните предложения за реформа на Конституцията?

"Възраждане" видяха други мотиви за промените.

"Като се цели едно продължаващо овладяване и парцелиране на ръководните постове в съдебната система. Това е Конституция, а това, което се предлага е деструкция", заяви Петър Петров - депутат от ПГ на "Възраждане".

БСП нарекоха днешния ден - прецедент, защото има близо 50 отрицателни становища по този законопроект.

"Никога няма да подкрепим висши държавни политически постове да се заемат от хора с двойно гражданство. Какъв ви е резултата - кюлчетата и Барселонагейт са закрити на Борисов, а вчера и делото на Кирил Петков за двойното гражданство прекратено. Еми вие си постигнахте целта - пералнята работи няколко месеца", каза Корнелия Нинова - председател на БСП.

"В 27-те страни на Европейския съюз, в 16 е позволено двойното гражданство. Само България е страна, която все още не е обсъдила и решила възможността на наш съгражданин да се кандидатира", каза Антоанета Цонева - депутат от ПГ на ПП-ДБ.

"Длъжен съм да го дам този пример, защото знам, че една голяма част от депутатите тук гледат на Съединените щати като на своя истинска родина. Там президент може да е само американски гражданин и то по рождение. На кого точно ще бъдеш лоялен при условие, че двете държави, на които си гражданин влязат във война една с друга", коментира Костадин Костадинов - председател на "Възраждане".

"Има такъв народ" са на мнение, че това е Конституция за един човек или в най-добрия случай за няколко души.

"Не ни харесва президентът например - ами окастряме му правомощията. Не ни харесва главния прокурор - ами добре ще го направим нещо като церемониалмайстор на прокуратурата", коментира Гроздан Караджов - депутат от ПГ на ИТН.

Част от текстовете биха паднали в Конституционния съд, изтъкна опозицията.

"Основателни са в голяма степен и критиките на научната общност и много внимателно ще прецизираме онези текстове, за които има съмнение, че навлизат в компетенциите на Великото народно събрание", заяви Хамид Хамид - депутат от ДПС.

"И в момента сме разхвърлили образно казано камъните и на конституцията. Имаме няколко месеца време, в които можем да ги съберем или наистина да има лоши последици за страната", смята Радомир Чолаков - депутат от ПГ на ГЕРБ-СДС.

След като конституционните промени тръгнаха по т.н. бавна писта - основният закон трябва да се разглежда на 6 декември.

ДПС посочиха, че между двете четения ще се впише и, че не може да има референдуми за излизане от НАТО и ЕС.

Вижте повече в прякото включване на Милена Кирова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кирил Кирилов е първият българин, който ще участва на финалите на Европейския тур по уиндсърф
Кирил Кирилов е първият българин, който ще участва на финалите на Европейския тур по уиндсърф
БК Спартак Плевен привлече американски гард с опит в НБА
БК Спартак Плевен привлече американски гард с опит в НБА