НОВИНИ

Екатерина Михайлова: Предложената промяна в Конституцията не може да се случи

bnt avatar logo
от БНТ
09:48, 06.10.2023
Чете се за: 02:07 мин.
У нас
Слушай новината

"Предложената промяна в Конституцията, според която служебният министър-председател да се избира измежду председателя на парламента, председателя на Конституционния съд и управителя на Българската народна банка, не може да се случи", заяви в "Денят започва" преподавателят по конституционно право проф. Екатерина Михайлова.

По думите ѝ трите фигури са спорни.

Промените в Конституцията влизат за обсъждане в пленарна зала

"Конституцията не се прави за конкретен човек, битки са водени между президент, парламент и правителство. По-рано критиката беше, че са му много малко правомощията на президента, сега се оказа, че са му много. При предложението, свързано със служебния премиер, има смесване на ролята на президента и парламента. Лицата, които се предлагат, не могат да бъдат в ролята на служебни премиери", допълни Екатерина Михайлова.

Според нея е необходимо стабилизиране на политическата система. Екатерина Михайлова уточни, че е важно да има действащо нормално функциониращо правителство, на което обществото е гласувало доверие.

По думите ѝ проблемите, свързани със съдебната власт, могат да бъдат решени с по-добро правосъдие.

"Проблемът със съдебната власт на конституционно ниво не е нов, има 5 изменения на конституциите - 4 от тях са посветени на темата за съдебната власт. На прага сме на пето. Вече има решения на Конституционния съд, които казват, че може да бъде направено изменение на Конституцията, което да е противоконституционно", коментира Екатерина Михайлова.

Тя обясни, че е очаквала да види предложенията и на президента за промените.

"По Конституция президентът има правото на законодателна инициатива за изменение и допълнение на Конституцията", каза още Екатерина Михайлова.

Вижте още във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Четирима играчи на ПСЖ са наказани за по един мач за обида на фенове на Олимпик Марсилия
Четирима играчи на ПСЖ са наказани за по един мач за обида на фенове на Олимпик Марсилия
Крумовград и Ботев Враца дават старт на 13-ия кръг в Първа лига
Крумовград и Ботев Враца дават старт на 13-ия кръг в Първа лига