НОВИНИ

Какви са основните предложения за реформа на Конституцията?

Милена Кирова
от Милена Кирова
16:53, 03.10.2023 (обновена)
Чете се за: 04:20 мин.
У нас
Слушай новината

Висшият съдебен съвет не приема голяма част от промените в Конституцията. Това стана ясно на извънредно заседание на Съвета.

ВСС заседава извънредно по текстовете за промени в Конституцията

С призив за мисъл години напред започна комисията за изменение на Конституцията.

"В Народното събрание сме абсолютно наясно, че едно изменение на Конституцията не може да удовлетворява субективни хрумвания. Не може да се подчинява на конюнктурни съображения и не може да бъде правено от гледна точка на тяснопартийни интереси. Не знам след десет години колко от нас ще са на местата, които заемат в момента, поради което си мислим, че в никакъв случай не бива да разсъждаваме от гледна точка на това кое ни се иска на нас в момента, или кое е добро за нас в момента, а това, което ще бъде добре за тези, които след 10 години или 20 години ще дойдат", заяви Радомир Чолаков, ГЕРБ-СДС.

Предлага се разделяне на ВСС на две: висш съдебен съвет с 15 членове, сред които председателите на ВКС и ВАС и прокурорски съвет с 10 членове, сред които главният прокурор и шестима, избрани от Народното събрание.

Реформата в прокуратурата, гарантира нейната отчетност, смятат вносителите на промените. От прокуратурата изразиха притеснение за бъдеща политическа зависимост.

"Реформата на прокуратурата, която гарантира нейната отчетност пред обществото, гарантира и нейната ефективност. Предлага се функциите на прокуратурата да се съсредоточат основно в наказателното правораздаване. Ограничават се и правомощията на главния прокурор", заяви Надежда Йорданова, ПП-ДБ.

"Като говорим за избора на главен прокурор - отговорността за избора му се премества от най-представителния орган на съдебната власт върху прокурорския съвет, в който и без това превес имат избраните от парламента членове. Такава промяна освен че прави избора и смяната на главния прокурор изцяло зависима от управляващото мнозинство в момента, ще доведе до излишно напрежение във всеки нов парламент или смяна на министър на правосъдието", коментира Мария Павлова, заместник-главен прокурор.

"Предлага се и промяна в начина на назначаване на служебния кабинет. Президентът да има право на избор измежду определен брой лица, които и към съответния момент вече заемат определена публична длъжност. Следва да се върви към по-експертен характер на възможните позиции, така че служебният кабинет да се фокусира върху провеждането на изборите и експертните си задължения, без да се намесва в предизборната кампания", каза Никола Минчев, ПП-ДБ.

"Защо президентът - защото той е пряко избиран от народа и е изравнен с народните представители. Когато се предприема ограничаване - до степен отнемане на правомощията на такъв директно избиран от народа висш държавен орган какво настъпва - настъпва дисбаланс", смята проф. Емилия Друмева.

Според промените служебния министър-председател ще се избира измежду председателя на НС, председателя на Конституционния съд и управителя на БНБ. Той ще предлага състава на служебния кабинет. А президентът ще назначава това правителство. Според професор Емилия Друмева предлаганите промени изискват Велико народно събрание.

Промените предвиждат за депутати и министри да могат да бъдат избирани и хора с двойно гражданство.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще се вдигнат ли блокадите на енергетиците?
Ще се вдигнат ли блокадите на енергетиците?
Европейският парламент прие законопроект за свобода на медиите в ЕС
Европейският парламент прие законопроект за свобода на медиите в ЕС