НОВИНИ

Тежката суша и горещините убиват делфините в Амазонка

bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
13:01, 03.10.2023
Чете се за: 02:00 мин.
По света
Слушай новината

Телата на 120 речни делфина бяха открити да се носят по приток на река Амазонка и експерти допускат, че гибелта им е причинена от тежка суша и горещини, съобщи Ройтерс.

Ниските речни нива в условията на тежката суша са причина за затопляне на водата в определени райони до температури, непоносими за делфините, убедени са учените. Хиляди риби измряха напоследък в амазонските реки заради недостига на кислород във водата.

Делфините в Амазонка, много от които са в поразителен розов цвят, са уникален речен вид, обитаващ единствено реките в Южна Америка и са сред малкото останали видове речни делфини на планетата. Бавните репродуктивни цикли правят популациите им изключително уязвими на заплахи.

Учените не са казали с абсолютна сигурност, че сушата и горещините са виновни за ръста в смъртността на делфините. Изследователите работят, за да изключат причини като бактериална инфекция, която би могла да е погубила делфините в езеро, оформено от река Тефе, преди тя да се влее в Амазонка.

Поне 70 тела на мъртви делфини са забелязани в четвъртък, когато температурата в езерото Тефе достигна 39 градуса по Целзий, повече от десет градуса над средното за този период на годината.

Екоактивисти отдават тези необичайни условия на климатичните промени. Ролята на глобалното затопляне в настоящата суша в Амазонка е неясна на фона на други фактори като феномена Ел Ниньо.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Димитър Божкилов: Можем да взимаме тежките мачове, остава да печелим по-рутинните
Димитър Божкилов: Можем да взимаме тежките мачове, остава да печелим по-рутинните
ЕК очаква емисиите от вредни газове в ЕС да бъдат намалени поне с 90% до 2040 г.
ЕК очаква емисиите от вредни газове в ЕС да бъдат намалени поне с 90% до 2040 г.