НОВИНИ

ООН за войната в Близкия изток: Организацията с критики и към двете страни

В Париж започна хуманитарна конференция за Газа

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
12:55, 09.11.2023
Чете се за: 02:57 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

В Париж започна хуманитарна конференция за Газа. По инициатива на френския президент Еманюел Макрон представители на около 80 държави и международни организации ще се опитат да координират помощта и да преценят как да помогнат на ранените в Ивицата.

Израел продължава военната си операция и съобщи, че са унищожени 130 входа към тунелите на Хамас.

Нови израелски удари в Газа и тази нощ. В ранните часове на деня имаше експлозия край болница Ал Шифа в Газа.

В същата болница подслон са намерили стотици палестинци. Въпреки разпореждането за евакуация хората казват, че няма да се подчинят, защото няма къде да отидат.

Продължава унищожаването на тунели и укрепления на Хамас. По думите на говорителя на армията Хамас е изгубил контрола над северната част на Газа.

Той уточни, че няма да има прекратяване на огъня, но Израел прави хуманитарни паузи в определени моменти, за да позволи на жителите на ивицата да се придвижат на юг.

"Видяхме как 50 000 жители на Газа се преместиха от северната част на Ивицата Газа на юг. Те се придвижват, защото разбират, че Хамас е изгубил контрола над северната част и че на юг е по-безопасно. Няма прекратяване на огъня. Ние сме във война с Хамас", заяви Даниел Хагари, говорител на израелската армия.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш заяви, че Хамас извършва нарушения, използвайки хора за живи щитове. По думите му като се погледне броят на цивилните жертви в Газа има нещо погрешно при израелските военни операции. Върховният комисар на ООН за човешките права обвини и двете страни във военни престъпления.

"Хамас извършват военни престъпления, като продължават да държат заложници. Колективното наказание на Израел спрямо цивилни палестинци също се равнява на военно престъпление, както и незаконната принудителна евакуация на цивилни граждани", допълни Фолкер Тюрк, върховен комисар на ООН за правата на човека.

ООН работи за увеличаване на хуманитарната помощ за Ивицата Газа. Организацията предупреди, че за последните 18 дни само 630 камиона са успели да влязат от Египет през пункта Рафа.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Валежи и захлаждане през почивните дни
Валежи и захлаждане през почивните дни
Две мечета, спасени в Софийско, са настанени в Парка за мечки в Белица
Две мечета, спасени в Софийско, са настанени в Парка за мечки в Белица