НОВИНИ

Недоволство в Петричко заради фотоволтаичен парк

Проектът е одобрен от община Петрич

bnt avatar logo
от БНТ
09:40, 09.11.2023 (обновена)
12783
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

Недоволство на жителите на петричкото село Старчево. Причината е одобрен от община Петрич проект за изграждане на фотоволтаичен парк в горска местност край селото.

Изсичане на 300 декара гора, опасения от засушаване през летните месеци и наводнения през есенно-зимните. Това са основните тревоги на събралото се множество жители на село Старчево тази сутрин.

"Ние като млади сме сеяли дървета да има, а днес ще ги унищожи някой си, е защо", заяви баба Спаска – жител на село Старчево.

"Такива батерии тук не трябва да има, Огражден искат да го направят със Слънчеви батерии, това не е нормално", каза Стояна, друг жител на селото.

"За нас това е недопустимо, в община Петрич тази гора не фигурира според техните регистри, но хората сами казват, че това е гора на 70 г. Тук не е мястото да се прави соларен парк. За каква зелена енергия коментираме, след като ще сечем гора, за да правим соларен парк", уточни Крум Танев.

Според заместник-кмета на община Петрич, процедурата за изграждането на соларния парк все още е в начален етап и в нея не е предвидено изсичането на 300 декара гори.

"Най-важно за нас е съгласуването на хората, които са на място там. Затова след полагането на клетва и стъпването в длъжност на кмета, ще организираме среща, за да бъдат обяснени всички обстоятелства и в диалог да бъде взето разумно решение", коментира заместник-кметът на община Петрич Минка Салагьорова.

Първото заседание на общински съвет Петрич и встъпването в длъжност на преизбрания кмет е насрочено за началото на следващата седмица. Дни по-късно ще бъде организирана и среща с хората в село Старчево, увериха от общината.

Вижте още в репортажа на Али Мисанков.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От Реал Сосиедад към фенове на Бенфика: Засрамете се
От Реал Сосиедад към фенове на Бенфика: Засрамете се
Пеевски: Ако влезем отново в цикъла на служебни правителства - това е погром за държавата
Пеевски: Ако влезем отново в цикъла на служебни правителства - това е погром за държавата