НОВИНИ

Заобикаля ли "Лукойл" ембаргото на Европейския съюз? (ОБЗОР)

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
19:58, 09.11.2023
Чете се за: 10:45 мин.
Сигурност и правосъдие
Слушай новината

Доклад на три неправителствени организации твърди, че българската рафинерия в Бургас, която е собственост на руския петролен гигант "Лукойл", заобикаля санкциите и изнася за страни от Европейския съюз горива, произведени от руски петрол.

  • Според доклада само за последните месеци по този начин в бюджета на Кремъл са постъпили над 1 милиард евро.
  • Докладът не е изненадващ, но мащабът на схемата е, коментира в отговор на въпрос на "По света и у нас" премиерът Николай Денков. Според него са необходими законодателни промени, които да криминализират заобикалянето на санкциите.
  • Такива законови промени препоръча и европейският главен прокурор Лаура Кьовеши след среща с Николай Денков и Мария Габриел.

Оказва се, че схемата работи на ръба на закона. Официално "Лукойл Нефтохим" спазва изискването и от страната ни изнася готови петролни продукти за трети страни. Според изнесените данни от "Глобъл Уитнес", Центъра за изследване на демокрацията и Центъра за изследване на енергията и чистия въздух вече в открито море или в международни пристанища тези продукти се претоварват от кораб на кораб и така стигат до пазари от страни на Европейския съюз и дори до Съединените щати.

Според българския премиер държавата ни не може да реагира първо, защото ние нямаме контрол над операциите в открито море и второ - нарушаването на санкциите не е престъпление и няма как да се търси отговорност за това. Според доклада, чрез тази схема, от началото на войната в Украйна"Лукойл" има печалба около 3 милиарда долара.

Твърди се още, че от началото на 2023 година рафинерията в Бургас е обработила 4,5 млн. тона руски петрол - около 95% от използвания в предприятието, което е осигурило в бюджета на Кремъл приход от 1 млрд. евро като преки данъци.

Днес стана ясно още, че премиерът Николай Денков е поканил екипа на Центъра за изследване на демокрацията на среща в следващите дни. Целта е докладът им да се разгледа в детайли и да се установи на какво се дължат разминаванията с данните от Агенция Митници и НАП.

Изследването, което е направено от Центъра за изследване на демокрацията, заедно с международните му партньори е по публични данни за вноса на руски суров петрол, тип "Урал" у нас и за износа на готови продукти от бургаската рафинерия.

"Лукойл" се възползва от пробойна в текста на дерогацията, който казва, че компанията може да изнася горива, произведени от руски петрол, когато се застрашава екологичната сигурност на региона. Такива рискове ние не сме наблюдавали и нашият анализ показва, че има достатъчна възможност за съхранение на горива така, че да се избегнат такива рискове", посочи Мартин Владимиров, директор програма "Енергетика и климат" в ЦИД.

Пак по публични данни, авторите на доклада установяват, че руският петролен гигант съхранява остатъчни продукти, в т.ч. и нискооктанов бензин в свои складови бази в Румъния и Нидерландия. Трите неправителствени организации са проследили и движението на два танкера с горива тръгнали от нефтопристанището край Бургас към трети страни.

"Единият износ е от 8 август, тогава излиза каргото от "Росенец" и пристига 15 дни по-късно в Ротердам. А другият кораб пътува март месец до Малта, от там се прехвърля на бахамски кораб и пристига във Флорида", обясни Мартин Владимиров.

Данните сочат още, че в периода март-юли тази година от български пристанища към трети страни са тръгнали 239 хиляди тона рафинирани продукти, за които е проследено, че са претоварени в ключови центрове в международни води като Каламата, Малта и Сеута.

"Този износ на горива е допринесъл за 1 милиард бюджетни приходи за Кремъл през периода март - юли, тази година", посочи Владимиров.

Премиерът Николай Денков коментира, че голяма част от информацията в доклада е била известна и преди неговото публикуване.

"Няма особена изненада, освен скалата, в която се разкрива цялата тази схема за заобикаляне на санкциите, които казвате. Но това, което трябва и може да се направи, е да се действа според законите, а там където законите са безсилни да бъдат съответно подобрени. Това, което е в правомощието на българското правителство и вече е направено, това е да се повишат значително данъците, които трябва да плаща "Лукойл", за да може да намалеят свръхпечалбите, които са цитирани в този материал и съответно от една страна да намалеят средствата, които влизат в Руската федерация за водене на войната, а от друга страна да се повишат средствата, които влизат в българския бюджет".

Докладът на трите неправителствени организации е предоставен и на европейския главен прокурор. На среща днес Николай Денков и Лаура Кьовеши са обсъдили, че трябва да бъдат създадени текстове, които да инкриминират нарушаването на санкциите срещу Русия, както у нас, така и в другите страни-членки.

"Поздравявам властите в България, че се присъединиха към френско-германската инициатива за разширяване на правомощията на Европейската прокуратура да разследва заобикалянето на санкциите срещу Русия. Към момента институцията има много ограничени правомощия да разследва нарушаването на тези санкции от страна на държави членки на ЕС. Трябва да се направят две неща - да се приеме национално законодателство, което да криминализира заобикалянето на санкциите, и да се увеличат правомощията на Европейската прокуратура, за да покриват такъв тип престъпления", каза европейският главен прокурор Лаура Кьовеши.

В Европейската комисия няма данни за продажбите, осъществени от бургаската рафинерия, коментира говорител на комисията. Според Даниел Фери отговорността за прилагането на санкциите срещу Русия е на самите държави-членки.

"Дерогацията беше приета единодушно от държавите-членки. Има много специфична причина за тази дерогация и тя е да се гарантира сигурността на доставките. Въвеждането й беше обусловено и от причини, свързани с околната среда. Важен момент, който трябва да споменем, е, че тази дерогация е временна и изтича в края на другата година", каза Даниел Фери, говорител на ЕК.

Изчисленията на експертите показват, че износът на готови горива и петролни продукти от бургаската рафинерия влияе пряко и на вътрешния пазар.

"Всъщност, ако рафинерията реализираше по-големи количества горива на българския пазара, цената би трябвало да се срине, както сме я коментирали много пъти, с поне 40 стотинки надолу", каза Мартин Владимиров.

На данните в доклада реагираха от парламентарната група на ГЕРБ-СДС. В декларация Делян Добрев напомни, че вече повече от година твърдят, че от дерогацията печели само режима в Кремъл.

"А сметката я плаща българинът. Днес това ви го казаха и от "Политико" на базата на редица международни изследвания и това изведнъж стана новина. Днес "Политико" ви каза, че само през последните 6 месеца средствата, които са изтекли от джоба на българина към режима на Путин, са достатъчни да финансират паравоенната групировка "Вагнер" в продължение на 1 година. Българският потребител плаща бензина и дизела толкова, колкото той струва във всички останали държави", заяви Добрев.

Според Добрев до февруари 2022 година делът на нефта сорт "Урал", който е преработван в бургаската рафинерия е бил до 52%, а след това се е увеличел до 94% от общото преработено количество, а руският суров петрол който внасяме се е увеличил от 15 милиона барела преди началото на войната на Русия в Украйна до 45 милиона барела сега.

Пред Българското национално радио заместник-председателя на Надзорния съвет на "Лукойл" Александър Величков отрече бургаската рафинерия да заобикаля ембаргото на Европейския съюз за руски петролни продукти. Той нарече данните в доклада "внушения", които са фактологически неверни. Според Величков рафинерията има право да изнася определени продукти и спазва тези правила.

Снимки: БТА

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Политическа сглобка и в Испания - Санчес се съюзи със сепаратиста Пучдемон
Политическа сглобка и в Испания - Санчес се съюзи със сепаратиста Пучдемон
Похитителите освободиха бащата на Луис Диас
Похитителите освободиха бащата на Луис Диас