НОВИНИ

Защо рекордьорката по преференции Славена Точева напусна парламента?

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
19:31, 09.11.2023
Чете се за: 03:15 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

Депутатката от ГЕРБ Славена Точева подаде оставка като народен представител. 32-годишната дама от Варна стана известна като "Мис Преференция", след като на няколко последователни избори за Народно събрание, тя беше кандидатът, който събира най-много лични предпочитания.

Според източници от партията оставката е била поискана от Бойко Борисов и е свързана със загубата на изборите във Варна.

Славена Точева е депутат от 45-ото Народно събрание насам. На последните избори тя изпревари по преференции дори собствения си лидер Бойко Борисов. Нейните бяха 10 155, а на Бойко Борисов - 9504. С преференции слага и началото на депутатската си кариера. На въпросите как го е постигнала отговаря:

"С работа - много работа".

МВР се самосезира, а прокуратурата направи проверка за купуване на гласове. Проверката не установи нищо , появиха се само съмнения, че Точева е подкрепяна от варненския бизнесмен със спорна слава Даниел Славов - Дидо Дънката. А на последните местни избори тези обвинения се пренесоха и върху цялата варненска структура на ГЕРБ. В резултат партията на Борисов изгуби битката за кмет на Варна.

В позиция във Фейсбук Славена Точева казва, че поема политическа отговорност за загубата на изборите във Варна и че този изборен резултат не е отражение на доверието на варненци, а оказан огромен корпоративен натиск. Работата ѝ в Народното събрание беше съсредоточена в проблемите на Варна.

"Смятам, че достойната позиция е да бъде поета политическа отговорност за загубата на местните избори във Варна и това е изцяло мое решение. Стоях твърдо зад кандидатурата на Иван Портних и смятам, че той беше правилният избор за кмет. Този изборен резултат не е отражение на доверието на варненци, а е следствие от създадената нова сглобка във Варна и оказания огромен корпоративен натиск над гражданите".

Славена Точева заставаше рядко на парламентарната трибуна. Според платформата за парламентарна прозрачност "Стража" народният представител Точева е взела думата общо 14 пъти от трибуната на Народното събрание в общо 8 заседания. Задала е 5 въпроса, веднъж е направила коментар по начина на водене, веднъж е предложила членове за състав на комисия.

Снимки: БТА/Архив

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Похитителите освободиха бащата на Луис Диас
Похитителите освободиха бащата на Луис Диас
Джокович попадна в една група с Циципас, Руне и Синер във финалния турнир на АТР
Джокович попадна в една група с Циципас, Руне и Синер във финалния турнир на АТР