НОВИНИ

След близо 50 дни под ключ Руската църква в София ще отвори врати с молебен

Екип на БНТ провери пристигнал ли е новият предстоятел на храма

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
22:10, 09.11.2023
Чете се за: 03:57 мин.
У нас
Слушай новината

Руската църква "Св. Николай Мирликийски Чудотворец" ще отвори врати утре, като в нея ще бъде отслужен молебен. Храмът беше затворен на 21 септември вечерта, след като заради шпионаж бяха експулсирани предстоятелят ѝ архимандрит Васиан Змеев и още двама свещенослужители. На 7 ноември пристигна новият предстоятел на храма протойерей Владимир Тишчук.

Близо 50 дни Руската църква е затворена. Днес край храма срещаме само чужди туристи, желаещи да я разгледат и от на време българи, все още неразбрали за скандала в края на септември. Има и саксии с цветя, оставени от миряните и следи от свещите, които са палили пред криптата в почит към свети Серафим Соболев. И една разлика с предишните дни.

Екипът ни видя, че лампите на криптата на свети Серафим светят, но така и не стана ясно дали отец Владимир Тишчук е вътре.

В криптата влиза и след малко излиза млад руски фотограф.

БНТ: Здравейте, отец Владимир тук ли е?

Фотограф: Не мога да ви отговоря на този въпрос, за съжаление.

БНТ: А може ли да разменим с него няколко думи?

Фотограф: Мисля, че задължително, след известно време ще разберете. Когато трябва ще бъде направено изявление.

От Светия синод казаха за "По света и у нас", че протойерей Владимир Тишчук е пристигнал в сряда със съпругата си. В Синода е получено писмо с благословението на руския патриарх Кирил - отец Владимир да служи в Руската църква. Благословение е дал и българският патриарх Неофит. Досега отец Владимир е бил свещеник в храма "Св. Николай" във Виена. Утре в Руската църква ще има молебен. Той ще бъде отслужен от отец Владимир и тримата български свещеници, назначени от патриарх Неофит да служат в църквата. Богослужения ще има и в събота, и в неделя. Впоследствие ще има и общи служения с представители на нашата църква.

Междувременно говорителката на руското външно министерство Мария Захарова коментира, че заплахата за узурпиране на храма била потъпкване на правовите норми, включително на задълженията на София по договора за приятелски отношения и сътрудничество между Руската федерация и България.

"Нападките срещу собствеността на църквата се натъкнаха на юридическо препятствие – нотариален акт, издаден от българската страна през 1997 година, който потвърждава правото на руското посолство върху собствеността на църквата и на парцела, на който е построена. Буквално пред очите ни се измисля псевдоправно основание за конфискация на руски обект", каза тя.

Според Захарова история, закони, законодателни актове, документи, справедливост, логика - всичко показвало, че българските власти извършват акт на беззаконие.

Снимки: БГНЕС, БНТ

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Катедра "Теория на спорта" в НСА отпразнува 50-годишен юбилей
Катедра "Теория на спорта" в НСА отпразнува 50-годишен юбилей
Ръководството на Левски публикува финансовия отчет след Общото събрание на акционерите
Ръководството на Левски публикува финансовия отчет след Общото събрание на акционерите