НОВИНИ

Руската църква в София отваря врати в петък

bnt avatar logo
от БНТ
22:28, 08.11.2023
Чете се за: 02:25 мин.
У нас
Слушай новината

Отварят руската църква в петък. По информация на БНТ, новият предстоятел, назначен от руския патриарх, протойерей Владимир Тишчук е пристигнал у нас преди дни, и именно в петък ще отслужи първия си молебен в столичния храм "Св. Николай Мирликийски". В събота ще има бдение, а първата света Литургия ще е в неделя. Така ще бъде възстановен и достъпът до криптата, където е гробът на свети Серафим Софийски, която остана заключена след затварянето на храма.

Патриарх Кирил изпраща нов предстоятел на Руската църква в София

Припомняме, че на 21 септември Руската църква "Свети Николай Мирликийски" в София бе затворена, след като предстоятелят ѝ архимандрит Васиан Змеев и още двама служители на храма бяха експулсирани от България по подозрения в шпионаж.

Имаше серия от протести, за да бъдат отворени отново вратите на храма и на криптата с мощите на Свети Серафим Софийски.

Църквата беше заключена от отец Васиан при напускането му на храма. Няколко дни по-късно Българският патриарх Неофит, в качеството си на Софийски митрополит, назначи български свещеници, които да поемат обгрижването на вярващите. Но заради противоречието за собствеността храмът остана затворен.

Покрай шпионския скандал се породи и спор чия е собствеността на имота - документите в Агенцията по вписванията и Държавната агенция "Архиви" показват, че това е руското посолство. От Министерството на правосъдието обаче излязоха с позиция, че е необходима задълбочена проверка. Пред БНТ нотариусът, изповядал сделката, заяви, че при прехвърлянето е предоставен крепостен акт от 1898 година. Впоследствие прокуратурата започна разследване на случая.

Може ли България да възстанови собствеността си върху Руската църква в София?

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Марица стартира в Шампионската лига с тежко поражение в Италия
Марица стартира в Шампионската лига с тежко поражение в Италия
Джак Дрейпър изхвърли топ поставения Музети от Sofia Open
Джак Дрейпър изхвърли топ поставения Музети от Sofia Open