НОВИНИ

"Гарата на сълзите" в Краматорск - място за срещи и раздели

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
19:13, 08.11.2023
9156
Чете се за: 03:30 мин.
Европа
Слушай новината

Войната в Украйна не спира - въздушна тревога беше обявена в три области - Кировградска, Николаевска и Одеска. Все още няма информация дали има жертви и какви са пораженията. Руски медии информират за мощни взривове в Херсон. Причините се изясняват.

Сега ще ви разкажем за "Гарата на сълзите" в Краматорск.

Влак 712, по линията Киев - Краматорск. След около 640 км и близо 8 часа път, Вера ще прегърне съпруга си - Юри. Не са се виждали от половин година.

"Искам всичко да свърши, искам съпругът ми да се върне у дома", споделя Вера, съпруга на Юри.

Вера е сред десетките цивилни, които пътуват за Краматорск. Градът се намира на около 25 км от фронтовата линия. Във влака има и много военни, които след отпуска, обучение или медицински грижи се връщат на бойното поле.

Няколко километра преди Краматоркс, във влака се качва Юри, за да посрещне Вера. Ще прекарат заедно 3 дни, в апартамент, който са наели в града.

"Днес е рожденият ден на Вера, това е подаръкът й. Всичко е чудесно. Очите ми се пълнят със сълзи от радост, че се виждаме. Това е прекрасно, не знам как до го опиша", каза Юри, военнослужещ.

Мнозина избират да пътуват за Киев, а не близките им да идват до Краматорск.

Много е опасно, обяснява един от войниците, който се е върнал от украинската столица след среща с близките си. Краматорск е обект на руски атаки. През април миналата година гарата беше поразена от руски ракети. Загинаха 61 души, над 160 бяха ранени. Сега, перон номер 4, определен за влака от Киев, е защитен с товарни композиции и със специални контейнери с пръст.

Броят на загиналите и ранените украински военнослужещи от началото на войната е близо половин милион - данните са на "Ню Йорк Таймс", като изданието се позовава на източници в Киев.

Иван и Илона вече са прекарали няколко дни заедно. Той ще се върне на фронта, а тя - в Киев.

"Малко е тъжно, но това се нормални за войната емоции... Подкрепата на любимите хора е най-важна. Мисля, че тя ме мотивира", каза Иван, пехотинец.

"Празно ми е ... Завладяло ми е усещането за самота, във влака плаках. Събудих се до любимия си човек тази сутрин, а сега ще бъда сама - кой знае колко време", каза Илона, съпруга на Иван.

Само след няколко часа, влак 712 отново ще потегли за Краматорск. А мястото на срещите и разделите, на мъката и радостта е наричано "Гарата на сълзите".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пуснаха с мярка "подписка" задържания председател на СИК в с. Горно Александрово
Пуснаха с мярка "подписка" задържания председател на СИК в с. Горно Александрово
Янаки Милев и Пьотр Нестеров: Тук сме, за да спечелим турнира
Янаки Милев и Пьотр Нестеров: Тук сме, за да спечелим турнира