НОВИНИ

Израел затяга обръча на Хамас

Призив от Г-7 за хуманитарни паузи

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
18:14, 08.11.2023
Чете се за: 04:00 мин.
По света
Слушай новината

Израел започна нова фаза във войната срещу Хамас. Израелските сили вече действат във вътрешността на Газа. Целта е унищожаването на тунели и командни структури на групировката. Израел обяви, че е убит главният производител на оръжия на палестинското ислямистко движение, както и няколко бойци на Хамас. Израелският премиер Бенямин Нетаняху отново заяви, че спиране на огъня няма да има, докато не бъдат върнати всички заложници. Г-7 се обяви за хуманитарни паузи.

Израел затяга обръча по суша, въздух и вода. И тази нощ продължиха ракетните удари срещу ивицата Газа.

Военноморските сили действат в пълен синхрон, елиминирайки вражески цели по крайбрежието на Средиземно море.

Танкове и друга тежка техника напредват във вътрешността на анклава.

Войници откриха вход на тунел от подземната мрежа на Хамас в увеселителен парк в Газа, който вече е унищожен.

"Газа е най-голямата терористична база изграждана някога. Целият град", каза Йоав Галант, министър на отбраната на Израел.

На границата още части на израелската армия чакат заповед да се включат в сраженията срещу Хамас.

"Не е отмъщение. Ако не съм тук да ги спра, те просто ще продължат. Ще стигнат до моята къща. Живея в центъра на Израел и ако не ги спра, ще стигнат до семейството ми."

От другата страна войната е достигнала до дома на Мохамед в Хан Юнис. При израелски удари е убита дъщеричката му, брат му, племенниците му - общо 35 негови роднини. Мохамед е изваден от руините, но животът му е сринат.

"Израснали сме тук, живеехме с всички тези деца. Не мога да си представя, че може да има толкова разруха", заяви Мохамед Хамдан, жител на Хан Юнис.

За пети пореден ден беше отворен прозорец за евакуация от северната към южната част на анклава, като Израел удължи с един час времето след първоначално обявените четири часа. Няма точни данни колко души са се възползвали, според ООН вчера те са били 15 хиляди - с бели знамена в ръце.

От другия край на света отново дойде призив за хуманитарни паузи и коридори в Ивицата Газа. В края на двудневната си среща в Япония външните министри от Г-7 излязоха с обща декларация.

"Всички се съгласихме, че хуманитарните паузи ще допринесат за ключови цели като защита на палестинците, за навременната и постоянна доставка на хуманитарна помощ, ще позволят на американски и чужди граждани да напуснат ивицата и ще улеснят освобождаването на заложници", подчерта Антъни Блинкен, държавен секретар на САЩ.

Американският държавен секретар Антъни Блинкен заяви, че не може да има повторна окупация на Газа от Израел, но може да има преходен период след края на конфликта. Според британския външен министър Джеймс Клевърли възможно най-скоро трябва да се премине към миролюбиво палестинско ръководство.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шави е събрал футболистите и щаба след загубата от Шахтьор Донецк
Шави е събрал футболистите и щаба след загубата от Шахтьор Донецк
Диа Евтимова се класира за втория кръг на сингъл на тенис турнир в Анталия
Диа Евтимова се класира за втория кръг на сингъл на тенис турнир в Анталия