НОВИНИ

Цивилни полицаи обискираха Културно-информационния център "Босилеград"

Виолета Русенова
от Виолета Русенова
18:08, 08.11.2023 (обновена)
Чете се за: 03:32 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Цивилни полицаи и инспектори от община Сурдулица обискираха помещенията на Културно-информационния център "Босилеград". Акцията се провежда в деня на Западните покрайнини 8 ноември и е по нареждане на Висшия съд от град Враня. След обиска временно са взети 23 книги на българския писател, поет и дипломат Едвин Сугарев.

Книгата на Сугарев "Елегията за краището" на няколко пъти през последните месеци бе спирана при опит да бъде пренесена на територията на Сърбия.

Продължават забраните на внасяне на книги на Едвин Сугарев в Сърбия

За председателя на КИЦ в Босилеград Иван Николов е "крайно изненадващо и неразбираемо" това "внезапно претърсване" на офисите на сдружението.

Полицаите са извършили обиска под предлог, че търсят следи и предмети, важни за наказателно производство по чл. 317, ал. 1 от Наказателния кодекс на Сърбия - предизвикване на национална, расова и религиозна омраза и нетърпимост.

Причината за тези действия се разбира, когато служебните лица решават да приберат всички книги на Едвин Сугарев. Те изземат всичките 23 книги, които се намират в офиса на КИЦ. За своите действия създават протокол и издават бележка за временно задържане на взетите книги.

За тези събития веднага са известени дипломатическите представителства на България в Сърбия.

Всичко това се случва само няколко часа преди представянето на книгата на Едвин Сугарев по повод деня на Западните покрайнини, която трябваше да се проведе тази вечер от 18.00 часа в клуба на КИЦ "Босилеград".

Сугарев обаче не е бил допуснат да влезе в Сърбия, за да представи книгата си. Той е пътувал към Босилеград с представители на ВМРО и са останали на границата близо 2 часа. По-късно тази вечер на място отиде и българският посланик Петко Дойков.

"Беше насрочена премиера на моята книга и бяхме спрени на границата. В крайна сметка са конфискувани всички екземпляри на моята книга с мотива, че били опасни за националаната сигурност на Сърбия, което за мен е най-добрата рецензия, която мога да получа", коментира Едвин Сугарев, писател, поет и дипломат.

"Съвсем неочаквано се появиха някакви мъже, ние мислехме, че са гости от София, а те са били мъже със задача, дошли са по нареждане на Висшия съд във Враня да направят обиск в КИЦ-а. Казаха, че в книгата имало неща, които са притеснителни и разваляли доброто чувство. Просто това е поредната подигравка с българите тук. Ние сме 2023 г., не мога да разбера как една книга може да прави такъв проблем", каза Александър Димитров, КИЦ, Босилеград.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Диа Евтимова се класира за втория кръг на сингъл на тенис турнир в Анталия
Диа Евтимова се класира за втория кръг на сингъл на тенис турнир в Анталия
До юни догодина: Затварят за ремонт тунелите "Топли дол" и "Правешки ханове" на АМ "Хемус" в посока Варна
До юни догодина: Затварят за ремонт тунелите "Топли дол" и "Правешки ханове" на АМ "Хемус" в посока Варна