НОВИНИ

Как се решават 170 задачи за 10 минути - вижте таланта на 8-годишния Керем от Несебър

bnt avatar logo
от БНТ
17:54, 08.11.2023
Чете се за: 04:07 мин.
У нас
Слушай новината

Как се решават 170 задачи за 10 минути? Ще ви разкажем една история за постиженията на 8-годишно момче от Несебър, което събира, умножава и дели трицифрени числа за секунди наум.

КеремХазим от Несебър печели световни състезания по ментална аритметика. Смята задачи, докато пее песни и решава едновременно по две.

"На 3 годинки, когато беше, забелязах, че когато му обясня нещо, много бързо го разбира и иска още и още да му пиша елементарни задачки до 10”, разказва майка му Зехра Хазим.

Керем е доказан феномен и абсолютен световен шампион по ментална аритметика. Той побеждава най-добрите математици от цял свят, които са с няколко години по-големи от него. Преди дни се върна от Дубай, където спечели поредния златен медал.

"На състезанията трябва да съм концентриран и да не се разсейвам, защото така няма да стана шампион", казва Керем.

"На миналогодишната руска международна олимпиада той беше с резултат най-висок от всички 773 участника", допълва майка му.

Древно китайско сметало “абакос” на над 5 000 години помага на Керем да развива своята памет и концентрация.

"С това сметало много лесно се работи, защото в него има само по 5 топчета на разряд и децата много лесно запомнят числата посредством абакоса. Защото всяко едно топче е определено число зависи от разряда. След което решаваме едни 300,400,500 задачи, зависи от настроението", показва ни учителката по ментална аритметика на Керем Ивелина Узунова.

При зададено време от 3 минути Керем успя да реши общо 40 задачи с умножение на 3-цифрени числа, като не допусна нито една грешка.

“Колега” - така се обръщат учителите към него, защото е отличник по всички предмети.

"Относно учебен материал е ниво 4 клас поне - най-малко със сигурност. Много е интересно да се работи с него, тъй като може да се импровизира, да участва в урока активно даже и като преподавател. Много обича да обяснява задачите, винаги е с вдигната ръка - просто е велик!", хвали го учителката Теодора Борисова.

Керем научава азбуката, когато е на 3, а година по-късно вече чете гладко без да срича. На 6 години печели овациите на организирано шоу за таланти, където реди кубчето на Рубик за секунди и то със затворени очи.

"Керем вече близо от около година се състезава с професионалисти въпреки, че не е завършил това ниво в обучението си. Понеже му харесва винаги да се състезава в по-трудни нива", казва баща му Исмаил Хазим.

"За мен е важно той да е щастлив, той това го прави с удоволствие и ние сме много горди с постиженията му", доволна е майка му.

Керем обича и да танцува. Ходи на народни танци, както и на тренировки по киокушин, а сега му предстои държавно първенство. А как успява да съчетава всички занимания си остава ...математическа тайна.

Автор: Елеана Цанова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тенис надпреварите в Далас, Доха и Мюнхен ще бъдат от категория АТР 500 от 2025-а година
Тенис надпреварите в Далас, Доха и Мюнхен ще бъдат от категория АТР 500 от 2025-а година
Баскетболните ни националки зарадваха ученици в Самоков
Баскетболните ни националки зарадваха ученици в Самоков