НОВИНИ

На нова експедиция към Антарктида потегли българският полярен кораб

Екипажът разполага с нови комуникационни средства, това е скок в ерата на плаването

bnt avatar logo
от БНТ
16:50, 08.11.2023
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
Слушай новината

Българският полярен кораб "Св. Св. Кирил и Методий" пое на нова експедиция към Антарктида днес в 14:00 ч. от Морска гара - Варна. В нея взимат участие и четирима курсанти от Висшето военноморско училище, за което командирът на кораба - Николай Данаилов изрази благодарност към българската армия.

"Увеличихме броя на екипажа. Взимаме с нас отново 4 курсанти на дългосрочна практика. Те ще плават с нас до Антарктида и обратно, което е невероятен скок в тяхната кариера и опит. Благодарим на българската армия за това, че можем да разчитаме на военнослужещи от състава на въоръжените сили", заяви командирът на изследователския ни кораб Николай Данаилов в ефира на БНТ.

Командирът обясни, че товарът е напълно подготвен за транспортиране до Южните Шетландски острови. Повече от 70 тона товари ще бъдат пренесени до базата на остров Ливингстън.

"Това, което знае моят екипаж, както и аз като командир, е: Уважението към морето и океана трябва да бъде постоянно. Трябва да подхождаме с голямо внимание при преминаването през по-деликатните проливни зони, впоследствие през океана и пролива на Дрейк", уточни още командир Данаилов.

По думите му времето на острова ще бъде благоприятно за провеждането на научните проекти, заложени в плана на пътуването.

"За щастие на остров Ливингстън сега е астралното антарктическо лято и очакваме температури от -15 до 5 градуса, което ще позволи на моя екипаж да работи активно по осигуряване на научните изследвания на ледения континент. Това са повече от 10 научни проекта", обясни командирът.

Командирът обяви и новите комуникационни средства, с които ще разполага екипажа на кораба за връзка с брега.

'Ние сме един от първите кораби, които на борда си разполагат с комуникационни средства, които ще позволят на екипажа, както и на хората, които плават, да бъдат подсигурени с интернет връзка с брега. Това е голям скок в ерата на плаването в открито море", каза Николай Данаилов.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦИК: Не водим политика срещу машинното гласуване
ЦИК: Не водим политика срещу машинното гласуване
Директорът на СДВР става главен комисар
Директорът на СДВР става главен комисар