НОВИНИ

След проваленото заседание - какво свършиха депутатите в първия си работен ден?

Вера Александрова
от Вера Александрова
12:24, 08.11.2023
Чете се за: 04:55 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Разместване на политическите пластове в страната:

  • ГЕРБ решава как ще продължи участието си в управлението.
  • Парламентът не успя да събере кворум за първото си заседание след изборите.
  • Делян Пеевски оглави изцяло парламентарната група на ДПС.
  • БСП, "Възраждане" и ИТН внесоха вот на недоверие към правителството.

Какво свършиха депутатите в първия си работен ден след ваканцията - вижте във включването на Вера Александрова.

Заседанието на Народното събрание се провали след два неуспешни опита за кворум. Депутатите на ГЕРБ и ДПС изобщо не влязоха в зала, а народните представители от ПП-ДБ присъстваха, но не се регистрираха, защото не искали опозицията да определя дневния ред, а без ГЕРБ и ДПС това щеше да се случи.

Иначе след изборите тонът на ПП-ДБ вече е по-спокоен. От обединението призоваха ГЕРБ и ДПС да се върнат в пленарната зала, защото има много работа да се свърши.

"Изборите свършиха и ние ги призоваваме да дойдат в зала, за да може да работим. Има много закони, идват данъчните закони за бюджета, цяла България чака бюджета. Има вето, което трябва да се отхвърли, но ние всички сме платени от народа да работим в парламента. Ние няма да се регистрираме, ако те днес не дойдат, защото няма да дадем възможността на хората от "Възраждане" да лидират законодателните процеси. Ние сме абсолютно готови за срещи и разговори, защото целият народ нас чака", каза Кирил Петков, съпредседател на "Продължаваме Промяната".

"Приоритетите остават същите и ние трябва да продължим да работим за тях. Всяка партия ще си направи анализ, но аз очаквам като преминат умората и емоциите да се върнем към народната нива и да продължим да орем. Разговор за отделните ресори ще има, но това е разговор с премиера и вицепремиера. Изначално съм казвал, че е добре всички елементи на договорки да са писмени", коментира Христо Иванов, съпредседател на ДБ.

От ГЕРБ обявиха, че утре ще влязат в пленарна зала, защото носят отговорност за управлението докато вземат решение дали подкрепата им към кабинета остава.

Парламентарната група на ДПС се събра на съвещание, на което реши председател на ПГ да бъде единствено Делян Пеевски. Досега той беше съпредседател заедно с подалия оставка като председател на партията Мустафа Карадайъ.

Междувременно "БСП за България", "Възраждане" и "Има такъв народ" внесоха втория по ред вот на недоверие към правителството по темата "Национална сигурност и отбрана".

"Внасяме вот на недоверие за отбраната и национална сигурност. Това е нашият и на БСП вот, който познавате от преди изборите, заедно с подписите на "Възраждане" и ИТН. Част от мотивите на вота е Шенген - виждате, че няма решение, така че темите са важни", каза лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"Господин Борисов беше разочарован след изборите. Точно затова ние даваме една прекрасна възможност да накаже тези, които са го излъгали - ПП-ДБ. Нека подкрепи вота!", коментира лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов като уточни, че ако Борисов дойде в парламента, ще го търсят за подкрепа.

"Въпросът е, че това е политически акт и е демонстрация на непримиримост - дали ще мине или не. То може това правителство да си падне и без вот на недоверие", смята Тошко Йорданов, председател на ПГ на ИТН.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Карлос Алкарас ще направи дебюта си на турнира "Лейвър къп" догодина
Карлос Алкарас ще направи дебюта си на турнира "Лейвър къп" догодина
Илияна Йотова: Решението за шефа на ДАНС зависи само от държавния глава
Илияна Йотова: Решението за шефа на ДАНС зависи само от държавния глава