НОВИНИ

БСП, "Възраждане" и ИТН внесоха вот на недоверие заради отбранителната политика

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
11:46, 08.11.2023 (обновена)
Чете се за: 03:52 мин.
У нас
Слушай новината

Първото парламентарно заседание след изборите се провали заради липсата на кворум. Три от парламентарно представените партии очаквано днес внесоха нов вот на недоверие към правителството. От "БСП за България", "Възраждане" и "Има такъв народ" смятат, че кабинетът не се справя по отношение на отбраната и националната сигурност. Напредък няма и по темата - влизане в Шенген.

Това е втори вот на недоверие за правителството на Николай Денков. Първият от октомври се оказа неуспешен и беше свързан със сектор енергетика. Вносителите и тогава бяха "БСП за България", ИТН и "Възраждане". Новият вот е с тема - националната сигурност.

"Внасяме вот на недоверие за отбраната и национална сигурност, това е нашия и на БСП вот, който познавате от преди изборите, заедно с подписите на "Възраждане" и ИТН. Част от мотивите на вота е Шенген - виждате, че няма решение, така че темите са важни", каза Корнелия Нинова, председател на ПГ на БСП за България.

Според "Възраждане" новият вот има шанс заради колебанията на ГЕРБ-СДС.

"Г-н Борисов беше разочарован след изборите, точно затова ние даваме една прекрасна възможност да накаже тези, които са го излъгали - ПП-ДБ, нека подкрепи вота. - Ще го потърсите ли за подкрепа? - Да, ако дойде в НС, ще го", каза Костадин Костадинов председател на ПГ на "Възраждане".

Съмнение, че правителството така или иначе ще оцелее изказаха от "Има такъв народ".

"Въпросът е, че това е политически акт и е демонстрация на непримиримост, дали ще мине или не, то може това правителство да си падне и без вот на недоверие", каза Тошко Йорданов - председател на ПГ на ИТН.

Днес депутатите не успяха да се съберат на заседание и то се провали заради липсата на кворум.

"ПП-ДБ влязоха и не се регистрираха, саботираха собственото си управление", каза Тошко Йорданов.

Освен тях в зала бяха "БСП за България", "Възраждане" и ИТН. Обяснението на един от лидерите на ПП-ДБ беше, че чакат ГЕРБ.

"Ние сме платени от народа да работим в парламента и ще ги чакаме. Ние няма да се регистрираме, ако те днес не дойдат, няма да дадем възможност "Възраждане" и хората около тях да лидират законодателните процеси", каза Кирил Петков.

Липсата на депутати от управляващите обаче, доведе и до сериозни критики от опозицията.

"Имаме много важни неща да решаване, трябва да започнат данъчните закони, бюджетът, който и без това закъсня и е най-важният закон в държавата, укоримо поведение", каза Корнелия Нинова.

Парламентът беше разпуснат след два опита за кворум. Утре ще бъде направен нов опит да бъдат събрани достатъчно депутати.

По темата работиха: Цветелина Катанска, Вера Александрова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Александър Георгиев блести при победа на Колорадо над Ню Джърси
Александър Георгиев блести при победа на Колорадо над Ню Джърси
Първи снимки на "тъмната материя": Телескопът "Евклид" с мисия за 3D карта на космоса
Първи снимки на "тъмната материя": Телескопът "Евклид" с мисия за 3D карта на космоса