НОВИНИ

ГЕРБ решава в събота за подкрепата към кабинета

На пръв прочит има сектори, в които има трайно неизпълнение на програмата, заяви Атанасова

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
11:30, 08.11.2023 (обновена)
Чете се за: 04:50 мин.
У нас
Слушай новината

Срещите в ГЕРБ ще са три, първата беше днес с парламентарната група, утре е с изпълнителната комисия, а в събота предстои национален съвет във Велико Търново. Основната задача, която са си поставили от партията засега е да си отговорят на въпроса има ли шанс този кабинет да работи по-добре.

От ПП-ДБ декларираха, че са готови на разговори.

С думите, че не са опозиция лидерът на ГЕРБ събра депутатите си, за да обсъдят дали да продължат да подкрепят кабинета и как неодобрението от работата му може да бъде преодолянo.

"Да, тука може би сглобката и механизма трябва да се предоговаря или да се изпълнява", каза Бойко Борисов - председател на ГЕРБ.

В излъчваната във фейсбук среща депутатите докладваха на лидера си по сектори за забавените или неизпълнени ангажименти от програмата на правителството. Борисов акцентира върху запазването на облика на партията и насочи критиките си основно към финансовата политика.

"Трябва много ясно с патньорите да знаем къде са чертите, които не могат да се преминават, защото иначе започваме да си губим физиономията, а ние това не можем да си го позволим. Нашият основен принцип е колкото се изкарва - толкова и да се харчи. Това гарантира стабилност, устойчивост, и е честно, понеже е модерно и всички говорят за младите хора, да не задължаваме младите хора след това да ни плащат дълговете, защото 3% задлъжнялост е лошо нещо. Взимането на нов дълг е лошо нещо. Липсата на мерки за намаляване на дефицита е лошо нещо", подчерта Борисов.

Малко преди това в изявление от ГЕРБ уточниха, че целта на поредицата от заседания, които предстоят на ГЕРБ тази седмица, е да си отговорят на един въпрос.

"Ако има тема, която ни вълнува, това е качеството и темпа на работата на правителството. В аванс ще ви кажа, че го намирам за незадоволително. Впрочем така мислят и хората. Аз имах възможност да се видя с хиляди граждани, те мислят по същия начин. Ако има в момента въпрос, на който трябва да си отговорим, е има ли шанс, има ли вероятност това правителство да работи по-добре?", каза Томислав Дончев - заместник-председател на ГЕРБ.

"Смятам, че този анализ ще продължи още няколко часа, но на пръв прочит има сектори, в които има трайно неизпълнение на записаните ангажименти в управленската програма. В момента не искам да обявявам конкретни сектори и министерства, защото взехме решение през следващата седмица председателите на комисиите ще поканят министрите, които отговарят за конкретните политики в изпълнителната власт и там, където има категорично забавяне и неизпълнение, ще потърсим отговори защо се е случило това?", обясни Десислава Атанасова - председател на ПГ на ГЕРБ.

От ПП-ДБ коментираха, че са готови за разговори, но призоваха първо ГЕРБ да се върнат в парламента.

"Изборите свършиха и ние ги призоваваме да дойдат в зала, за да може да работим, има много закони, идват данъчните закони за бюджета, цяла България чака бюджета. Има вето, което трябва да се отхвърли, но ние всички сме платени от народа да работиме в парламента", заяви Кирил Петков, съпредседател на ПП.

"Приоритетите остават същите и ние трябва да продължим да работим за тях. Всяка партия ще си направи анализ , но аз очаквам като преминат умората и емоциите да се върнем към народната нива и да продължим да орем. Разговор за отделните ресори ще има, но това е разговор с премира и виципремиера . Изначално съм казвал, че е добре всички елементи на договорки и ангажименти да са писмени, писмено. Моето впечатление е, че и ПП искат", каза Христо Иванов, съпредседател на ДБ.

Утре парламентарната група на ГЕРБ ще участва в заседанието на парламента.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Първи снимки на "тъмната материя": Телескопът "Евклид" с мисия за 3D карта на космоса
Първи снимки на "тъмната материя": Телескопът "Евклид" с мисия за 3D карта на космоса
Петте ни водещи шахматистки ще участват на европейското първенство в Будва
Петте ни водещи шахматистки ще участват на европейското първенство в Будва