НОВИНИ

Октомври е бил най-топлият месец в историята

Вече е сигурно, че 2023 година също ще влезе в рекордите

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
07:38, 08.11.2023 (обновена)
Чете се за: 02:02 мин.
У нас
Слушай новината

Октомври е бил най-топлият месец в историята, отчете програмата "Коперник" на Европейския съюз за наблюдение на климата. Това е петият подред месец, в който се поставят рекорди за високи температури тази година и вече е сигурно, че 2023 г. ще е най-топлата в историята.

"Октомври 2023 година беше най-топлият октомври в световен мащаб, със средна температура на земната повърхност от 15,3 градуса по Целзий. Това означава, че последният месец е бил с 0,85 градуса по Целзий над средната стойност в последно време и с четири градуса по Целзий над предишния най-топъл октомври. Така че стойностите за октомври 2023 -та са почти толкова шокиращи, колкото бяха за септември тази година", отбеляза Саманта Бърджес, зам.-директор на програмата "Коперник".

Средната температура в света през октомври е била с 1,7 градуса по Целзий по висока от прединдустриалните нива. Месецът беше белязан от суша в Съединените щати и Мексико.

Световните температури от януари са най-високите от 1940 г. Тази година се завърна и феноменът Ел Ниньо, с който се затоплят водите на Тихия океан. Очаква се най-силно ефектът от Ел Ниньо да бъде усетен в края на тази година.

В доклада по програмата "Коперник" се предупреждава, че светът влиза в непознати територии със затоплянето и това може да застраши живота на планетата ни.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Валерия Велева: Доган ще направи първата си публична изява на 17 ноември
Валерия Велева: Доган ще направи първата си публична изява на 17 ноември
Вандали масово нападат с камъни и яйца градските автобуси в Благоевград
Вандали масово нападат с камъни и яйца градските автобуси в Благоевград