НОВИНИ

Премиерът Денков призова за смяна на състава на ЦИК

Образувана е проверка в Министерството на електронното управление

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
09:00, 08.11.2023 (обновена)
Чете се за: 04:42 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината
  • Народното събрание трябва да смени състава на ЦИК, каза днес министър- председателят Николай Денков. Според него комисията не е справила добре с организацията на изборите.
  • Засега Денков няма да иска оставката на министъра на електронното управление, наредил е проверка и изчаква развитието на казуса.
  • Премиерът каза още, че президентът Румен Радев трябва и ще подпише оставката на председателя на ДАНС, защото иначе той ще носи отговорност за сигурността в страната.

Критики към ЦИК за организацията на изборите

Премиерът Денков каза, че ЦИК не се е справил добре с изборите и е нарушил Изборния кодекс като не е изчакал докрай срока за валидиране на машините. ЦИК обаче е колективен орган и от комисията не може да се търси административна или наказателна отговорност, добави той.

"Но за това несправяне, според мен, трябва да се търси смяна на състава на ЦИК, още повече, че този състав е от времена, в които съвсем друга беше политическата конфигурация. Той не отразява реалността в момента", подчерта премиерът.

Според Денков смяната на ЦИК трябва да се направи от Народното събрание.

Министър-председателят обясни и че вчера е говорил с министъра на електронното управление Александър Йоловски, който е отказал да предостави допълнителна информация по твърденията за натиск върху него от страна на Кирил Петков и Божидар Божанов, тъй като тече разследване.

"Аз разбирам това и не съм настоявал, но аз познавам достатъчно тези хора и знам, че твърденията, които видях в медиите няма как да се верни", каза Денков.

В Министерство на електронното управление тече проверка

В работата на министъра на електронното управление, обаче, Денков вижда непоследователност - от една страна министерството е дало повод за отпаданато на машините на първия тур, на втория тур обаче организацията с машините е била добра. Денков е поискал обстойна проверка на министерството.

"Аз не смятам, че в момента трябва да се търси смяна на министри, още повече на министри, които професионално си вършат работата... Но този скандал е доста неприятен, изчаквам да видя развитието, защото той хвърля сянка върху цялото правителство", допълни той.

Колкото до поисканата от него оставка на председателя на ДАНС, Денков каза, че е представил на президента много сериозни мотиви за прикриване на нарушения на закона и за политически пристрастия. Според него Радев трябва да подпише тази оставка и ще го направи- иначе той ще носи отговорст за сигурността на страната.

"Президентът няма никакво право да отказва поисканата смята на председателя на ДАНС, защото той ми пречи да си изпълнявам задълженията по Конституция и закон. Така че отново той надхвърля пълномощията си. А доводът, че някой ще овладее служблите, е несъстоятелен", смята премиерът.

Премиерът за сътресенията в ДПС

Денков каза, че не се притеснява от промените в ДПС.

"Ние трябва да работим с всички партии, които подкрепят кабинета. Промените на техните лидери са си вътрешни въпроси на партиите, аз няма какво да ги коментирам. Това, което знаем - е, че за промени в коституцията ни трябва мнозинство от две трети - така че това е подкрепата, която ще бъде търсена", посочи министър-председателят.

На въпрос ще подаде ли оставка, ако България не влезе в Шенген тази година Денков отговори, че се работи усилено и най-важното е да се завършат промените в Конституцията.

Бъдещето на сглобката

На въпрос дали очаква оттегляне на подкрепата на ГЕРБ от правителството Денков каза, че решението е на ГЕРБ. Според него биха се оттеглили, ако се интересуват от чисто партийните си интереси, но ако се интересуват от развитието на България- тогава не би трябвало да го правят.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гуардиола: Вторият гол на Холанд срешу Йънг Бойс беше невероятен
Гуардиола: Вторият гол на Холанд срешу Йънг Бойс беше невероятен
България с нов рекорд по брой лицензирани ФИБА статистици
България с нов рекорд по брой лицензирани ФИБА статистици