НОВИНИ

До юни догодина: Затварят за ремонт тунелите "Топли дол" и "Правешки ханове" на АМ "Хемус" в посока Варна

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
18:00, 08.11.2023
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС/Архив
Слушай новината

От днес затварят тунелите "Топли дол" и "Правешки ханове" на автомагистрала "Хемус" в посока Варна. Причината е ремонт, който ще продължи до юни догодина. След това ще се ремонтират тунелите и в обратната посока Варна-София. Заради строителните работи се въвежда ограничение на скоростта до 50 км/ч.

Основен ремонт на двата тунела не е правен от построяването им отпреди около 40 години. Ще бъде подменено пътното трасе, ще има тротоари, нова вентилация и хидроизолация, както и алармена система за оповестяване на пожари. След приключването на ремонта в едната посока за строителите ще има почивка от два месеца. А ремонтът в другата посока Варна-София ще започне от есента.

"С други думи, през лятото няма да спираме и променяме движението по магистралата. Строителите имат доста стегната програма, те са представили график за изпълнение на работата си. Ние ще ги контролираме, така че да изпълнят задълженията си по договор. Ако това не стане, ще има санкции. Ние ще бъдем достатъчно настоятелни в мерките, които ще извършваме да спазят този срок. Строителите са сериозни фирми, така че ще разчитаме на техния опит и професионализъм да изпълнят ангажиментите си по договор", обясни инж. Ясен Йорданов, председател на УС на АПИ.

Докато се извършват строителните дейности, движението в тунелите "Топли дол" и "Правешки ханове" ограничението на скоростта ще бъде до 50 км/ч. За да няма инциденти, от АПИ призоваха шофьорите да спазват ограниченията и дистанция в тунелите. Всички, които се движат по тази част на автомагистралата, трябва да се въоръжат с търпение, а вероятно ще има и задръствания.

От АПИ увериха, че със започването на строителните работи, освен промененото движение в тунелите, ще бъдат осигурени и обходни маршрути при евентуално възникване на пътни инциденти.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цивилни полицаи обискираха Културно-информационния център "Босилеград"
Цивилни полицаи обискираха Културно-информационния център "Босилеград"
Тенис надпреварите в Далас, Доха и Мюнхен ще бъдат от категория АТР 500 от 2025-а година
Тенис надпреварите в Далас, Доха и Мюнхен ще бъдат от категория АТР 500 от 2025-а година