НОВИНИ

Как се стигна до промяната по върховете на ДПС?

Делян Пеевски вече е единственият председател на ПГ на партията

bnt avatar logo
от БНТ
19:46, 08.11.2023
Чете се за: 06:27 мин.
У нас
Слушай новината

Делян Пеевски вече е единственият председател на ПГ на ДПС, решиха депутатите на движението, след като Мустафа Карадайъ подаде оставка.

Карадайъ още не е обявил дали ще остане като редови депутат или ще напусне парламента.

Пеевски вече е единственият председател на парламентарната група на ДПС . Политическите лидери в парламента отказаха да коментират рокадата по същество, от ДПС днес запазиха мълчание.

"Всяка партия трябва да има правото да си избере лидерите, да си ги сменя, да има промяна", каза Кирил Петков - съпредседател на ПГ на ПП-ДБ.

"Първо е редно да чуем тълкуванията, които ще излязат от ДПС, преди ние да се впуснем в някакви тълкувания и коментари", коментира съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

"Има един човек, който определя и решава всичко и очевидно той уволни преди няколко месеца техния формален председател, така че сега остава да видим кого ще назначи за нов", заяви Костадин Костадинов - председател на "Възраждане".

"Всяка партия има право да решава вътрешните си въпроси самостоятелно", смята Корнелия Нинова председател на "БСП за България".

"Тяхно право е да правят каквото си искат", категоричен е Тошко Йорданов - председател на ПГ на ИТН.

Знак за новата роля на Пеевски в ДПС видяхме още при гласуването на кабинета Денков- Габриел. Гласовете "за" от ДПС бяха два - именно на Пеевски и Карадайъ. Конкретни сигнали за размествания по върха на движението дойдоха в средата на предизборната кампания, когато от сайта на парламента разбрахме, че заедно с Мустафа Карадайъ съпредседателател на парламентарната група става и Делян Пеевски. Оттогава и Пеевски измести Карадайъ от срещите с избирателите.

В последните седмици единствено Делян Пеевски беше човекът, който обясняваше позицията на ДПС и така напълно засенчи Карадайъ. Човекът, който участва в срещите и разговорите с лидерите на некоалицията - Борисов и Петков - също беше Пеевски. А след първия вот на недоверие той заяви:

"Ако министрите си изпълняват ангажиментите към хората, то дотогава им даваме кредит на доверие", каза Делян Пеевски на 05. 10. 2023 година.

Така постепенно се наложи и усещането, че Пеевски е човекът, който решава основните въпроси на държавата - от инсулина за болните, през проблемите на енергетиците и земеделците до промените в Конституцията.

"Първото четене ще бъде на 6 декември, след това на 13 декември ще има Комисия по конституционни въпроси, на 14 ще е второто четене, а на 15 ще е третото на Конституцията", посочи Делян Пеевски на 6 октомври тази година.

Връщайки лентата назад, мнозина си спомниха още един намек - недеволство от почетния председател към Карадайъ. За рождения ден му ден Ахмед Доган написа във фейсбук.

"Пожелавам ти да намериш мярата на личното и партийното с националното и европейското политическо здраве".

Журналистката Валерия Велева, която от години наблюдава работата на ДПС, определи оставката на Карадайъ като предизвестена, заради напрежението срещу него от редови членове. Причината според нея е авторитарното управление на Карадайъ.

"Проявиха се едни симптоми на вождизъм. Много е вероятно, всички ще бъдат изненадани от това, което казвам. Появиха се елементи на агресивно негово отношение към структурите, към колегите. Абсолютно агресивно поведение, включително към депутатите, включително със заплахи към депутати, които той е приемал като заплаха за неговия пост, че могат да бъдат конкурентни на неговия пост", коментира журналистката Валерия Велева.

Според Велева фактът, че в средата на предизборната кампания Делян Пеевски беше назначен за съпредседател на ПГ се случва за пръв път и не е случайно.

"Доган вижда в Пеевски човекът, който може да поправи тези грешки или да поправи влиянието на тези грешки, както в партията, така и в парламентарната група", допълни Велева.

За журналиста Илхан Андай причината за отстраняването на Карадайъ са интриги по места, разбити структури, странни ходове на терен в Турция.

"Беше отличник в първия мандат, след това ДПС се оказа непосилна тежест за него, огъна се под този товар и сега се дава път на Пеевски, защото за кратко време той издържа много изпити", обобщи журналистът Илхан Андай.

Мустафа Карадайъ така и не обясни публично защо се оттегля от поста.Още не е обявил и дали ще остане като редови депутат в парламента или не. ОБ вчера реши, че почетният председател Ахмед Доган поема оператавното ръководство на партията до февруари, когато Националната конференция ще определи кой ще е следващият председател на ДПС.

Автори: Вера Александрова и Виолета Русенова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Адрияно Дженев се завърна със страхотна победа
Адрияно Дженев се завърна със страхотна победа
ЕК препоръча започване на преговори с Украйна и Молдова за членство в ЕС
ЕК препоръча започване на преговори с Украйна и Молдова за членство в ЕС